Linkuri accesibilitate

In presa zilei: „Cine l-a citit pe Puşkin, Turgheniev, Tolstoi, Dostoievski nu poate fi anti-rus”


Prima pagină a ziarelor de astăzi o ţin relatările despre şedinţa de ieri a Parlamentului şi primele două decrete semnate de Mihai Ghimpu referitoare la ridicarea vizelor pentru cetăţenii români şi desemnarea candidaturii lui Vlad Filat la funcţia de premier. Şi, evident, nu lipsesc nici comentariile.

Ziarul Timpul relatează pe larg despre şedinţa de ieri a Parlamentului, care a aprobat noua structură a viitorului guvern şi, bineînţeles, despre primele două decrete ale preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Săptămâna viitoare ar putea fi învestit şi noul executiv, mai scrie ziarul Timpul, din care aflăm că ieri CCA a recomandat Consiliului de Observatori să propună conducerii Companiei „Teleradio-Moldova” transmiterea în direct a şedinţelor parlamentului. Şi, tot aici am găsit un interviu pe care Pavel Păduraru i l-a luat profesorului Ilie Lupu, tatăl fostului preşedinte al parlamentului Marian Lupu.

Moldova Suverană rezumă, în prima pagină, sub titlul consensul necesar, condiţiile în care Partidul Comuniştilor ar vota un preşedinte democrat la funcţia de şef al statului, mai bine zis partea ce se referă la garanţiile sociale în perioada ieşirii din criza economică. Ziarul reproduce şi criticile Partidului Comuniştilor privind noua structură a guvernului.

Presa din România bineînţeles că a consemnat şi ea evenimentele de la Chişinău – anularea regimului de vize pentru cetăţenii români şi numirea lui Vlad Filat în calitate de candidat la funcţia de premier. Ce-i drept, mai toate telegramele de presă sunt datate cu ziua de ieri. Ziarul Ziua se întreabă însă în ediţia on-line de astăzi de ce România nu poate relaxa şi ea regimul de vize pentru moldoveni, aşa cum a făcut-o spre exemplu Ungaria faţă de maghiarii din Croaţia, stat ne-membru al Uniunii Europene.

Elena, am aruncat o privire şi peste presa de la Moscova. Ar fi de menţionat că deşi primele pagini le ţin comentariile, destul de pozitive de altfel, la declaraţia preşedintelui Barack Obama privind schimbarea proiectului anti-balistic american din Europa, totuşi multe ziare ruseşti nu scapă din vizor Republica Moldova. Cele mai mari cotidiane reproduc ştirea despre suspendarea regimului de vize pentru România, iar cele care o prezintă mai pe larg, cum e şi Kommersant, o fac destul de calm şi, mai mult, chiar ca pe un lucru absolut firesc. Şi asta după ce în aprilie, presa rusă a susţinut făţiş poziţia comuniştilor moldoveni şi a tirajat acuzaţiile nefondate cu privire la implicarea României în violenţele din 7 aprilie. Mai multe ziare preiau declaraţia preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu în care-şi exprimă disponibilitatea unei colaborări cu Rusia bazată pe respect reciproc, dezminţind totodată speculaţiile cum că ar fi un naţionalist anti-rus. „Cine l-a citit pe Puşkin, Turgheniev, Tolstoi, Dostoievski nu poate fi anti-rus”, a declarat Mihai Ghimpu.

Am găsit şi un articol despre Moldova ce ţine prima pagină a cotidianului Nezavisimaya Gazeta, în care se susţine că Moldova ar putea să încerce o revizuire a înţelegerilor de acum 10 ani prin care Gazprom a preluat controlul asupra MoldovaGaz. Ziarul susţine că aceasta a fost una din temele de discuţie la întîlnirea de ieri a preşedintelui Gazprom, Alexei Miller, cu ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguţă, şi cu ministrul de externe al autoproclamatei republici transnistrene, Vladimir Iastrebceak. Iar prilej le-ar fi servit şi o declaraţie a primarului Dorin Chirtoacă potrivit căreia Moldova ar putea să răscumpere cîndva acţiunile Gazpromului în MoldovaGaz, pentru că e o întreprindere strategică pe care statul ar fi fost mîndru s-o aibă în posesie. Nezavisimaya Gazeta îl citează şi pe liberal-democratul Alexandru Tănase ca potenţial ministru al justiţiei cu declaraţia că ceea ce a spus Chirtoacă e o afirmaţie politică şi că asemenea decizii le ia guvernul, care nu-şi propune revizuirea înţelegerilor cu Gazpromul.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG