Linkuri accesibilitate

Semnificații ale deciziei americane de a renunța la instalarea scutului anti-rachetă în Europa de răsărit


O corespondență din Washington

Renuntarea la scutul anti-racheta nu este o mutare care sa vina in contradictie cu ceea ce Barack Obama a sustinut in campanie. Candidatul de atunci considera scutul lui George W. Bush ineficace, netestat si costisitor. Efectul scontat de administratia Bush, atunci cind l-a propus era dublu: cel de aparare impotriva unor rachete cu raza lunga de actiune, dinspre tari cum sint Iranul si Corea de Nord, dar si cel psihologic, data fiind amplasarea sa in tari care apartinusera spatiului fost sovietic.

Se pare ca acum, Casa Alba si-a facut calculul ca poate descuraja agresivitatea Teheranului si Phenianului mai curind prin implicarea diplomatica a unei Rusii care sa manifeste bunavointa, decit prin amplasarea controversatului scut. Fireste ca este un calcul care porneste de la premiza ca Moscova va raspunde gestului de bunavointa cu unul similar.

Dar multi analisti considera ca in asta consta si eroarea lui Barack Obama, spunind ca rusii privesc astfel de deschideri nu ca pe dovezi de bunavointa ci mai curind ca acte de slabiciune. In plus, cartea pe care presedintele american incearca sa o joace, mizind pe faptul ca omologul sau Medvedev are nevoie de argumente pentru a cistiga o asa zisa disputa cu durii lui Putin porneste si ea de la o premiza discutabila si anume ca intre cei doi lideri rusi ar exista o ruptura reala. Dar, corect sau eronat, calculul politic al administratiei de la Washington este ca scutul de aparare anti-racheta antagonizeaza inutil Moscova, neoferind pe de alta parte garantii solide de securitate.

In Estul Europei, analisti se intreaba ce simbolizeaza decizia lui Obama: este America dezinteresata de aliatii sai din zona? Statele Unite sint confruntate cu o serioasa penurie de resurse si o lume plina de primejdii. Administratia Obama se re-orienteaza strategic. Nu poate fi vorba despre abandonarea Estului si Centrului Europei, cit timp – in principal in urma actiunilor americane—aproape toate tarile din regiune sint membre in NATO si in Uniunea Europeana. Aceasta este o garantie de securitate mai serioasa decit scutul anti-racheta.

Cetatenii Europei de Est nu priveau incruntati catre cer, in asteptarea rachetelor nord-coreene. Temerea lor este Moscova. Or gestul american de acum sperie datorita potentialei sale valori simbolice. El poate fi privit pe de alta parte si ca avind la origine concluzia ca o regiune integrata in aliante solide nord-atlantice nu mai este la fel de expusa expasionismului rus cum era cazul pina acum.

La periferia regiunii insa – in tari ca Ucraina, Georgia, Moldova – orice gest fie de slabiciune, fie de dezinteres din partea Statelor Unite poate avea consecinte, poate incuraja forte dure si revansarde in Rusia. Este Barack Obama dezinteresat de Europa Rasariteana? Este o prima generatie politica in America pentru care razboiul rece este doar un reper intre atitea altele. Casa Alba este preocupata mai mult de zonele fierbinti ale lumii: in acest sens, este mai tentata sa ofere Turciei, dispozitive de interceptare, la frontiera cu Iranul, decit sa construiasca un scut care sa priveasca catre Teheran de la Praga. Asta cel putin deocamdata. Problema e ca la Moscova, generatia post-razboi rece, nu a ajuns la putere si nici nu se intrevede asa ceva, prea curind.
XS
SM
MD
LG