Linkuri accesibilitate

CEDO dă cîştig de cauză reclamanţilor în dosarul Larisa Manole şi alţii versus Republica Moldova


CEDO constată că după 2001 la televiziunea publică au fost interzise expresii precum limba română, Basarabia, istoria românilor

Joi Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a facut publica decizia in cazul Larisa Manole şi alţii versus Republica Moldova în care se solicita recunoasterea violarii dreptului la libera exprimare prin impunerea cenzurii la Televiziunea Naţionala. Curtea Europeana pentru Drepturile omului a adoptat hotărârea celor 9 reclamanţi - unanim.

Vitalie Nagacevschi
Vitalie Nagacevschi, avocatul care a reprezentat jurnaliştii reclamanţi, a dat citire unor fragmente din hotararea CEDO: „Dupa februarie 2001, cand PCRM a câştigat alegerile parlamentare, cenzura a devenit intolerabila. Cenzura era de obicei efectuata pe calea instructiunilor verbale care veneau ierarhic de la preşedintele companiei la editori. În special, reclamantii au pretins ca niciun partid de opoziţie nu a beneficiat de timp de emisie. Orice reportaj cu puncte de vedere diferite decât cel al comuniştilor era interzis. Cuvinte si expresii precum: roman, limba română, Basarabia, istoria românilor, regim totalitar – au fost interzise. Daca exista vreun reportaj in care erau inclusi si reprezentanti ai opoziţiei, interviurile erau trunchiate, iar orice discurs era subsituit de declaratiile jurnalistilor sau de textul scris al agentiei de stiri Moldpres.”

Jurnaliştii reclamanţi de la TeleRadio Moldova au solicitat ca să fie recunoscut că cenzura impusa la institutia publica a constituit o incalcare a dreptului jurnalistilor de a comunica informatii consumatorului.

„Guvernul Moldovei si compania reclamată au la dispoziţie 3 luni pentru a depune la curte observatii scrise cu privire la acest subiect sau eventual pentru a incheia un acord amiabil.”, a precizat Vitalie Nagacevschi.

Jurnalista Viorica Cucereanu-Bogatu îşi amineşte cu exactitate cum în anul 2002 mai mulţi angajaţi au blocat emisia Televiziunii de Stat - ca formă de protest: „Pe data 27 februarie a fost sistat programul Mesager. Noi am intrat cu toţii în studiou şi am blocat emisia. Pe ecran s-au perindat doar câteva cuvinte „protestam impotriva cenzurii”. Toată ţara a privit pe ecran timp de 18 minute aceste cuvinte. Noi speram la o finalitate, iar finalitatea este atunci cand TeleRadioMoldova isi va redobandi credibilitatea.”

Corina Fusu, presedintă a comisiei parlamentare de profil, a enunţat că există deja un proiect de lege care ar readuce la normalitate TRM. Proiectul va fi supus votului în Parlament chiar săptămâna viitoare. Si inca ceva: „Este gata un proiect de lege despre libertatea de exprimare, o lege va prevedea si mecanisme de contracarare a cenzurii si de pedeapsa pentru cei care aplica cenzura.”

Mircea Surdu, angajat al TeleRadio Moldova, spune ca ar fi gata să lupte impotriva tuturor celor care impun cenzura, indiferent de culoarea lor politică: „Orice putere este tentanta din punctul meu de vedere, cel al jurnalistului, sa acapere aceasta institutie care se cheama TRM. Daca va incerca actuala putere să facă acest lucru, noi va trebui sa ne ridicam si sa luptam din nou impotriva cenzurii. Deocamdata nu am pentru ce-i bănui pentru ca nu au facut lucrul ăsta.”

Compania de stat Teleradio Moldova a fost creată in 1994. Era singura televiziune care putea fi urmărită pe tot teritoriul Republicii Moldova. În 2002 a fost transformata intr-o companie publică iar în 2004 a mai apărut o televiziune cu acoperire naţională NIT dar care are o politică editorială despre care se zice ca este pe placul Partidului Comunist.
Previous Next

XS
SM
MD
LG