Linkuri accesibilitate

Val de concedieri la vămile din Bulgaria


Una din măsurile de combatere a corupţiei în sistemul vamal

Vămile bulgare se vor despărți de 553 de angajați. Cei care vor supraviețui după primul val de concedieri vor fi supuși unor teste de competență și loialitate. Informația a fost anunțată de ministrul finanțelor Simeon Diankov și de noul șef al Agenției vămilor, ex-generalul din serviciul pentru combaterea crimei organizate Vanio Tanov.

Cei doi nu au spus într-un mod direct că viitorii șomeri sînt corupți însă au ținut să sublinieze că la baza trierii vor sta criterii precum gradul de colectare a taxelor vamale, eventuale conflicte de interese, numărul plîngerilor depuse de cetățeni sau de agenți economici etc.

Vor fi închise 19 din cele 53 de birouri regionale în care gradul de colectare raportat la valoarea mărfurilor este mai mic în comparație cu celelalte birouri.

Peste un sfert din vameșii concediați ocupă posturi de conducere. Prin aceasta „optimizare a personalului” vor fi economisite pe an 2,8 milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru majorarea salariilor și primelor astfel încăt cei rămași să nu mai fie tentați de a încălca legea. Agenția „Vămi” va introduce sisteme de videocontrol la principalele puncte de frontieră. Ca urmare a primelor masuri de întărirea controlului la vami, în decurs de o lună veniturile din TVA /export-import/ au crescut cu 10%.

Ex-generalul Vanio Tanov a făcut cunoscut că toți importatorii de uleuri de bază au declarat că le-au prelucrat în carburanți cea ce este greu de crezut. Au începu revizii pentru a se stabili dacă în buget au intrat taxele cuvenite. Aparatele de casă ale benzinăriilor vor fi conectate la administrația fiscală pentru a fi îngreunate abuzurile de acest gen. Guvernul Stanișev a ignorat 263 de măsuri propuse de compania de consultanță britanică „Crown Agents” cea ce a blocat practic reforma în vămi.
XS
SM
MD
LG