Linkuri accesibilitate

Ridicarea prin decret a regimului de vize pentru români


Preşedintele interimar Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu a subliniat în cadrul unei conferinţe de presă caracterul ilegal al reintroducerii vizelor în aprilie de către guvernul comunist

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a anunţat oficial semnarea decretului privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii români, care va intra în vigoare vineri. Ghimpu a anunţat într-o conferinţă de presă că decretul său urmează ca vineri să fie publicat în Monitorul Oficial, iar cetăţenii români vor putea intra fără vize. „Decretul preşedintelui este obligatoriu pentru toate instituţiile statului. Urmează ca grănicerii să se conformeze decretului preşedintelui ţării ”, a declarat Ghimpu.

El a calificat drept ilegală hotărârea guvernului care a instituit vizele, menţionând că există o lege adoptată de parlament în 2006, prin care a fost abolit regimul de vize pentru cetăţenii statelor membri UE şi altor câteva state. „Ne întrebăm care act normativ are prioritate o lege sau un act adoptat de guvern. Iată cum au guvernat comunişti. Mi-e ruşine că am avut o astfel de conducere şi un astfel de guvern”, a declarat Ghimpu.

Ghimpu a spus că va anunţa şi Curtea Constituţională despre acest decret, în conformitate cu prevederile legislaţiei.

Tot în conferinţa de presă, Mihai Ghimpu a anunţat semnarea decretului privind desemnarea liderului PLDM, Vlad Filat la funcţia de premier.
XS
SM
MD
LG