Linkuri accesibilitate

Eşecul combaterii corupţiei la nivel înalt în Rusia


Constatările omului de afaceri Aleksandr Lebedev

In articolul intitulat «Rossiya vperiod» presedintele rus Dmitri Medvedev, desi recunoaste ca Rusia sufera din cauza cinovnicimii corupte, anunta ca nu va repeta greseala din anii 90 de a opera reforme radicale, pentru ca, intre altele, acestea au condus la disponibilizari masive. Cum articolul vizeaza mai multe tinte strategice ale administratiei de la Kremlin, Radio Svoboda a solicitat comentarii ale unor lideri de opinie, oameni de afacere si analisti. Vasile Botnaru urmareste acest serial.

Din curcubeul de pareri ar fi de remarcat reactia cunoscutului om de afaceri Aleksandr Lebedev, descendent din acelasi mediu educational si profesional din care provine si Vladimir Putin. E o parere mai mult decit simptomatica, daca tinem cont de faptul ca Lebedev si-a indreptat sagetile critice doar pina la altitudinea primarului Moscovei, a fost cofondatorul partidului «Spravedlivaya Rosiya» si a tratat cu suficienta loialitate administratia Putin.

Moderatorul emisiunii de la Radio Svoboda care trece in revista aceste particularitati biografice (si parte din afacerile cele mai cunoscute ale lui Lebedev, cum ar fi «Novaia gazeta», sau pachetul minoritar de actiuni de la «Aeroflot») il intreabase intii de toate daca este Lebedev de acord cu teza lul Medevedev ca Rusia nu va avea nevoie de alegerea gubernatorilor nici peste 100 de ani. Aleksandr Lebedev il contrazice cu prudenta pe presedintele rus, afirmind ca impunerea mecanismului de nominalizare a conducatorilor regionali nu si-a atins scopul declarat, adica nu a anihilat viciul coruptiei. Lebedev spune ca oricit de vulnerabil ar fi sistemul de alegere a gubernatorilor, acesta oferea totusi, macar o data la patru ani, sansa de a-i trage la raspundere pe conducatorii neispraviti. Or, nominalizarea de la centru a unor gubernatori chiar si fara cusur, in aparenta, nu are cum sa devina un sistem functional, spune Lebedev, recurgind la un silogism greu de tagaduit.

El noteaza ca existenta unor functionari corupti, care au furat fara jena sute de milioane de dolari lasind companii de stat fara scaune si hirtie igienica, arata ca autoritatile federale nu au cum sa garanteze promovarea unor demnitari mai buni decit aceia pe care i-ar putea alege cetatenii, manipulabili cum sint. Daca autoritatile centrale i-ar proteja de presiuni, ei s-ar putea sa faca totusi o alegere buna, spune Lebedev. Astfel defineste Lebedev rolul centrului federal, care, la parerea sa, in cazul recentelor alegeri din Soci, nu au facut decita sa compromita idea votului liber.

Alta insa este marea problema a Rusiei, spune Aleksandr Lebedev, care este si banchier, prin urmare vorbeste in cunostinta de cauza. Deturnarea unor importante imprumuturi bancare, care sint spalate in afara tarii si dispar fara urme, readuce Rusia in anul 1998, considera Lebedev. La parere sa, aceste afaceri frauduloase, care lasa gauri de sute de milioane de dolari, devin posibile pentru ca tarile care gazduiesc pretinsele investitii se prefac a nu vedea natura frauduloasa a operatiunilor de spalare de bani. Lebedev face trimitere la cazul cumpararii unui santier naval din Germania de catre pretinsi investitori rusi cu faima proasta. Dupa ce insusi premierul rus s-a vazut nevoit sa recunoasca faptul ca 650 de milioane de dolari s-au dus pe apa simbetei, Angela Merkel continua sa intrebe cind o sa inceapa activitatile noii stapini ai santierului, noteaza Lebedev, concluzionind ca se gafeaza si la case mai mari.

Lebedev este de parere ca in pofida eforturilor pe care le mimeaza ori chiar le depune in regim bilateral Rusia inmpreuna cu parteneri occidentali, exista un fel complicitate a Vestului care poate fi curmata doar prin constituirea unei organizatii internationale de combatere a coruptiei dotata cu imputerniciri speciale. Lebedev nu spune insa ce fel de imputerniciri i s-ar cuveni acestei organizatii. Occidentul spune, Lebedev, trebuie sa dea dovada de vointa si sa actioneze in consecinta, asa cum a procedat atunci cind a dorit sa lichideze apartheidul, bunaoara.
XS
SM
MD
LG