Linkuri accesibilitate

Administraţia Obama revizuieşte proiectul scutului anti-rachetă


Preşedintele Barack Obama

Elemente ale scutului anti-rachetă urmau să fie amplasate în Cehia şi Polonia

Statele Unite au decis sa renunte la planul de a construi un scut anti-racheta cu elemente stationate in Cehia si Polonia, in favoarea unui sistem mai flexibil. Mai mult, noul plan de defensiv, a precizat presedintele Barack Obama, va consta din "sisteme eficiente, testate si mai bine adaptate angajamentului nostru de a ne apara tara".

Ministrul apărării Robert Gates (stînga) şi generalul James Cartwright
La rândul sau, ministrul apararii Robert Gates care a participat si la proiectarea scutului anti-racheta, a declarat ca natura amenintarilor s-a schimbat si ca este necesar un sistem defensiv care sa reactioneaze la astfel de modificari: „Avem acum sansa sa amplasam detectori si sisteme de interceptare in nordul si sudul Europei, care pe termen scurt pot oferi o aparare mai eficienta impotriva amenintarilor venite dinspre Iran si alte parti ale lumii”.

„Planul initial” – preciza si purtatorul de cuvânt al Pentagonului, Geoffrey Morell – „ pleca de la convingerea ca Iranul este pe cale sa dezvolte rachete cu raza lunga de actiune. Dar ultimele informatii arata ca iranienii sunt mult mai interesati de rachete cu raza scurta si medie de actiune” – ceea ce desigur reduce mult pericolul potential pe care Iranul l-ar putea reprezenta pentru Europa .

Referindu-se la obiectiile Rusiei fata de planul initial, presedintele Obama a declarat „acestea erau total nefondate”. Iar la Pentagon s-a precizat ca decizia „nu are nimic de a face cu Rusia, este legata strict de Iran”.

O declaratie pe care administratia Obama o va repeta de multe ori de acum in acolo, in speranta ca intr-un sfirsit va fi acceptata ca atare. Pentru moment insa, toata lumea face o legatura cauzala directa intre renuntarea la scutul anti-racheta, dorinta declarata a administratiei Obama de a relansa relatiile cu Rusia si faptul ca Statele Unite au nevoie de sprijinul Moscovei in efortul de a limita daca nu chiar opri programul nuclear iranian.

Intre timp, o inalta delegatie americana, condusa de Ellen Tauscher, adjunct al secretarului de stat pentru controlul armamentului si securitate internationala, face naveta intre Praga si Varsovia. Dupa cum era de asteptat, ambele tari reactioneaza cu nervozitate, pentru ca nu pot sa nu interpreteze decizia americana mai degraba ca un abandon al Europei de est. Un inalt demnitar polonez este citat de Wall Street Journal – cotidianul care a publicat stirea in premiera – cu declaratia ca Varsovia spera acum la un gest compensatoriu. De mai mult timp, Varsovia pledeaza pe lânga Statele Unite sa amplaseze pe teritoriul Poloniei baterii Patriot, deservite de militari americani. Este de asteptat ca si Cehiei sa i se ofere o garantie militara speciala, dupa ce s-a renuntat la scutul anti-racheta.

Si cum reactioneaza Moscova – cea care a protestat vehement si constant, afirmând ca scutul anti-racheta este o amenintare directa la securitatea ei nationala? „Administratia Obama incepe sa ne inteleaga" - a declarat Konstantin Kosacev, presedintele comisiei de politica externa din Duma de stat. "Rusia asteapta aceasta decizie de multa vreme”.

Ministrul de externe Sergei Lavrov a reactionat retinut, afirmând ca vrea sa cunoasca toate detaliile inainte de a se pronunta. „Statele Unite ne cunosc parerea despre scut” – a comentat Lavrov.

In martie, cotidianul New York Times relata ca administratia Obama ar fi scris Kremlinului ca este dispusa sa renunte la scut daca Moscova incearca sa opreasca Iranul sa construiasca rachete cu raza lunga de actiune si arme nucleare. La timpul sau, relatarea a fost clar dezmintita de purtatorul de cuvânt al ministerului de externe rus, cu precizarea „nu acesta este stilul nostru de a face politica”.

Saptamâna viitoare, presedintii Obama si Medvedev se vor intâlni din nou, in Statele Unite, cu ocazia Adunarii generale ONU si a reuniunii G 20. Poate ca atunci vor aparea si primele semne ale unei noi relatii strategice.
XS
SM
MD
LG