Linkuri accesibilitate

"Resortul Reintegrării a fost ridicat la un nivel superior"


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu (PD) explică şi decizia de lichidare a MAPL şi înfiinţare a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională

Marian Lupu: Toate discuţiile care au avut loc astăzi in parlament, s-au axat pe cîteva subiecte, în special pe cel ce tine de lichidarea Ministerului Reintegrării. Noi ne-am propus să ridicăm statutul persoanei responsabile în cadrul Guvernului pentru problematica de reintegrare teritorială. Ministerul care a existat in toţi aceşti ani a avut în aparat doar zece persoane. Noi, cei care constituim AIE propunem să ridicăm acest nivel pînă la statutul de viceprim-ministru. Acest minister nicicum nu este lichidat, ci este transformat într-un birou special în cadrul Aparatului Guvernului. Mandatul unui viceprim-ministru în colaborarea pe orizontală cu ministerele de ramură se prezintă a fi o idee cu mult mai mare efect în comparaţie cu formula existentă a Ministerului Reintegrării. Deci, dacă ministrul Reintegrării mergea şi ii ruga pe colegii sai miniştri sa coopereze la solutionarea anumitor problem, nu era cea mai fericita varianta. Să nu uităm că reintegrarea nu se limiteaza doar la negocieri în cadrul formatului 5+2, este un şir de subiecte de ordin economic, financiar, fiscal, social, umanitar – lucruri care ar trebui să apropie populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului. Acum de pe poziţia de viceprim-ministru această persoană va avea mult mai multe posibilităţi de colaborare şi de influenţare a acestor ministere pe orizontală. Nouă ne pare această formulă mai eficientă.

Valentina Ursu: Domnule Lupu, dar oare sansele de soluţionare a conflictului transnistrean sînt acum mai mari?

Marian Lupu: Nu cred că nivelul ministrului sau viceprim-ministrului ar putea să influenţeze chiar în mod direct şi automat şansele de soluţionare a problemei transnistrene. Si asta pe motiv că această problemă este una cu largi implicaţii şi interese, dar şi influenţe din exterior. Iată de ce am si ajuns la un format internaţional în contextul acestor negocieri.

Valentina Ursu: A stîrnit reacţii din partea deputatilor comunisti şi lichidarea Ministerului Administraţiei Publice Locale. Sunt intemeiate?

Marian Lupu: Noi am mers pe formula formării Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale. Să nu uităm că anume dezvoltarea economică regională, lichidarea dezechilibrelor economice, financiare, sociale, lucruri care au generat în mare măsură pustiirea satelor, lispsa de active economice, lipsa de investiţii în teritoriu, totuşi ne impune această abordare europeană practicată în mai multe state din occident, inclusiv şi în fostele state candidate pentru aderare la UE. Anume pe această cale regională care s-a produs, formarea în final a acestor consilii regionale, instituirea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională cu cele trei filiale: Nord, Centru şi Sud, este calea corectă şi eficientă, calea care va permite dincolo de aspectele de gestionare propriu-zisă de politici, ne va ajuta să atragem importante fonduri europene, fiindcă acest concept de dezvoltare regională este un concept european.

Valentina Ursu
: AIE are acum aprobata structura Guvernului, cînd va fi propusa componenţa nominală a Guvernului?

Marian Lupu: Prin decret prezidenţial s-a numit candidatul la funcţia de prim-ministru, după care echipa formată şi componenţa se va prezenta în Parlament inclusiv cu programul de guvernare pentru a fi prezentat Parlamentului pentru a fi pus în dezbatere şi ulterior aprobat.

Valentina Ursu: Cînd ar putea fi confirmata componenta noului guvern?

Marian Lupu: În timpul cel mai apropiat.

Valentina Ursu: Săptămîna asta sau viitoare?

Marian Lupu: Să terminăm cu discuţiile pe marginea acestui proiect de lege, să adoptăm în lectura a doua structura Guvernului, care ar veni cu o claritate definitivă.

Valentina Ursu: Şi atunci sa va intreb cînd se va alege si preşedintele ţării?

Marian Lupu: Legea spune că alegerile prezidenţiale trebuie să se desfăşoare într-un termen nu mai mult de două luni din data declarării vacanţei acestei funcţii. Ar însemna pînă la finele primei decade a lunii noiembrie. În mod evident că această sarcină este una primordială, să ne încadrăm in termen şi noi credem ca ne vom încadra în această prevedere legală.
XS
SM
MD
LG