Linkuri accesibilitate

Doi eurodeputaţi români despre noua putere de la Chişinău


Ioan Mircea Pascu
Ioan Mircea Pascu

Opiniile lui Marian Jean Marinescu (PPE) şi ale lui Ioan Mircea Paşcu (Comisia pentru relaţii externe)

Cu cateva luni in urma, cand lumea intreaga vedea la stiri imagini cu tineri raniti si cladiri din Chisinau incendiate, iar la Bruxelles si Strasbourg mediatori europeni incercau sa gaseasca o cale de dialog intre puterea comunista si opozitia moldoveana, putini s-ar fi gandit ca pana la sfarsitul anului am putea vorbi despre o alta Moldova, cel putin din punct de vedere politic.

Alegerile din iulie au adus la putere o noua majoritate politica avand nu doar un nou program de guvernare, dar si o orientare democratica si aspiratii europene. Se asteapta ca astazi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, sa semneze decretul de numire în funcţie a prim-ministrului, iar intr-o saptamana la Chisinau sa se instaleze un nou guvern.

Cum vede Uniununea Europeana aceste transformari? Le-am adresat aceasta intrebare eurodeputatilor Marian Jean Marinescu, vicepresedinte al Grupului Popular European si fost sef al delegatiei de monitorizare a Parlamentului European la alegeri, si lui Ioan Mircea Pascu, vicepresedinte al Comisiei pentru relatii externe. Cei doi sunt poate cei mai activi oficiali europeni in dosarul moldovean.

Daca Marinescu crede ca cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca Uniunea Europeana este sa suplimenteze sprijinul financiar acordat Moldovei pentru a ajuta noua putere sa depaseasca dificultatile economice prin care trece tara, Ioan Mircea Pascu este de parere ca noua garnitura politica de la Chisinau va trebui sa isi construiasca cu aceeasi intelepciune atat relatiile cu Rusia cat si pe cele cu Uniunea Europeana.
Previous Next

XS
SM
MD
LG