Linkuri accesibilitate

Marea Cameră a Curtii Europene pentru Drepturile Omulului a audiat ieri cazul Tănase şi Chirtoacă versus Republica Moldova. Prin acest dosar, deputatul liberal-democrat Alexandru Tănase contestă legea care interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să ocupe funcţii publice şi eligibile. O decizie finală a Curţii va fi însă anunţată până la sfârşitul anului curent. În noiembrie anul trecut, CEDO i-a dat dreptate lui Alexandru Tănase. Are detalii corespondenta Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă.


Dupa cum se stie in 1991 parlamentul de la Bucuresti a adoptat o lege potrivit careia persoanele care si-au pierdut cetatenia romana si descendentii acestora o pot redobandi. Asa se face ca intre 1991 si 2001 intre 95000 si 300000 de moldoveni au obtinut cetatenie romana iar in februarie 2007 in jur de 800000 aveau in lucru cereri de obtinere a cetateniei romane. Insa nu doar romanii insa sunt cei vizati ci si rusii, 120000 de moldoveni avand si pasapoarte rusesti.

Revenind la audierea de ieri sa spunem ca cererea lui Dorin Chirtoaca a fost respinsa pentru ca CEDO a considerat ca nu are fundament real de vreme ce politicianul moldovean a declarat in repetate randuri ca doreste sa isi mentina mandatul de primar.

Spre deosebire de Chirtoaca, Alexandru Tanase a renuntat la mandatul sau de consilier local. De altfel in cadrul unei sedinte de judecata din 18 noiembrie Curtea a decis ca a fost incalcat articolul 3 al protocolului 1 al Conventiei pentru aparea drepturilor omului si i-a oferit lui Tanase suma de 3860 de euro drept cheltuieli de judecata. 21 de deputati moldoveni sunt in situatia lui Tanase explica Janeta Hanganu, care l-a reprezentat ieri pe Alexandru Tanase fata Curtii.

Avand in vedere ca majoritatea covarsitoare a celor care sunt afectati de aceasta lege au ca dubla cetatenie, cetatenia romana, Bucurestiul a avut nu mai putin de 6 reprezentanti la audierile de azi, sustinand, dupa cum spune Horatiu Radu, agentul guvernamental al Romaniei la CEDO, cauza lui Tanase. Cat priveste pozitia guvernului moldovean, aceasta a fost rezumata de agentul guvernamental Vladimir Grosu. „Actul in discutie nu a fost aplicat nici reclamantilor si nici altora. Se mai pune o intrebare careia trebuie sa i se gasesca raspuns: avem de-a face cu o problema a protectie a dreptului de participare la alegeri cu efect de ricoseu sau o incercare a institutionaliza dreptul la cetatenie multipla, a intrebat retoric curtea Grosu“?

Sa mai spunem ca pe parcursul a doua luni CEDO urmeaza sa emita o hotarare si apoi in termen de 3 luni de zile guvernul este obligat sa o execute fie suspendand executarea acestei legi fie votand o alta.

XS
SM
MD
LG