Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu face bilanţul mandatului său


Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele este mîndru că a denunţat ferm consecinţele Pactului Ribbentropp–Molotov

Printre cele 12 realizari prezentate de presedintele Traian Basescu in fata Parlamentui Romaniei se afla si una privitoare la Republica Moldova. Simplificarea procedurilor pentru redobindirea cetateniei romane si cresterea numarului de burse pe care statul roman le acorda studentilor de dincolo de Prut, fac parte din palmaresul presedintelui roman. Intr-adevar, Traian Basescu a cerut guvernului anul acesta, dupa revolta tinerilor moldoveni din aprilie, modificarea legii cetateniei in asa fel incit cetatenia romana sa poata fi obtinuta cu mai multa usurinta de cei din Republica Moldova.

Presedintele Romaniei si-a facut bilantul celor aproape cinci ani de mandat, enumerind intr-un discurs de 100 de minute, pasii mai mari sau mai mici pe care i-a facut tara in aceasta perioada. Traian Basescu a tinut sa spuna ca a denuntat “ferm” consecinţele Pactului Ribbentropp–Molotov, desi declaratiile pe aceasta tema au fost improvizate. Presedintele Basescu a declarat in aceasta primavara ca semnarea unui tratat de frontiera cu Republica Moldova ar insemna recunoasterea implicita a Pactului Ribbentrop Molotov si de aceea cita vreme va fi presedinte acest lucru nu se va intimpla. Seful statului roman nu a vrut sa spuna ca Bucurestiul are pretentii teritoriale, dar pina la urma lucrurile au fost interpretate in acest fel. In orice caz dupa cinci ani de mandat, presedintele Traian Basescu poate vorbi despre interesul sau privind Basarabia, desi nu a avut un plan coerent in acest sens.

Insa cele 12 realizari ale Romaniei sub presedintia lui Traian Basescu au in fruntea listei aderarea tarii la Uniunea Europeana. Urmeaza apoi intarirea rolului justitiei, care acum ancheteaza demnitari de rang inalt, desi judecatorii nu au finalizat nici un proces important pina acum. Cota unica de impozitore, condamnarea crimelor din perioada regimului comunist, dar si scoaterea la lumina zilei a celor doua mii de dosare ale fostei securitati arata desemenea orientarea reformista a presedintelui Traian Basescu. Dincolo de realizari, seful statului a acumulat in cei cinci ani si o serie de critici. Reprosul fundamental fiind acela ca a divizat dreapta, si-a indepartat consilierii titrati si s-a bazat pe neprofesionisti.
XS
SM
MD
LG