Linkuri accesibilitate

Majorări datorate politicii iresponsabile a autorităţilor locale din ultimii 5 ani

De la 1 octombrie locuitorii Chişinăului vor achita cu patru lei mai mult pentru un metru cub de apă şi cu un leu pentru o călătorie în transportul public. Decizia a fost aprobată de consilierii municipali.

Un calcul simplu ne arată că de la începutul lunii viitoare o familie cu patru membri care consumă cel puţin 10 metri cubi de apă şi în fiecare zi circulă cel puţin de două ori cu troleibuzul va fi nevoita la finele lunii să scoată din buzunar mai mult de 500 de lei. Cheltuielile însă vor fi mai mari pentru cei care se deplasează cu autobuzul. Pentru ca de la 1 octombrie calatoria in troleibuz va costa 2 lei, iar cu autobuzul – 3. I-am întrebat pe oamenii din stradă cum va afecta aceste majorări bugetul familiei lor.

„Eu înţeleg că au fost constrânşi, că nu sunt bani, tot epuizat. Că nu de dragul nu ştiu cui s-a făcut. Dar şi noi cum să ieşim din situaţie?”

„Cu criza asta cum lumea nu primeşte banii acuma şi nici de la lucru nu dau leafa câte două trei luni, ca apoi să dea cu ţira, aşa ceva nu-i posibil”

"Eu nu pot să-mi permit. Eu nu am idee ce va fi dacă-i aşa”

„Perioada am înţeles că a fost destul de mare de la ultima majorare, dar pe timp de criză se putea cred că nu dublu cel puţin”

Pe de altă parte, Nestor Grozavu, viceprimarul capitalei spune că majorările erau inevitabile, şi că preţurile stabilite nu reprezintă cheltuielile reale pe care le suportă întreprinderile Apă Canal şi Regia Transport Public. De exemplu, spune Nistor Grozavu, preţul real al unei călătorii cu autobuzul ar fi aproape 5 lei: „Încă nu s-a ajuns la cheltuielile reale pe care le avem, dar treptat vom fi impuşi să facem aceşti lucru. Că altfel întreprinderea se va ruina şi vom rămânea fără acest serviciu”

Potrivit viceprimarului Grozavu, majorarea tarifelor la apă şi călătorii în transportul public a fost una din condiţiile Băncii Europene pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie. Doar astfel Banca s-a arătat gata să ofere asistenţă financiară Primăriei Chisinau pentru investiţii în domeniul transportului şi cel de aprovizionare cu apă.

Şi administraţia Termocom a anunţat că din iarnă ar putea majora tariful la căldură pana la 800 de lei pentru o gigacalorie, adică cu aproape 400 de lei mai mult decât preţul actual.

Expertul IDIS Viitorul,
Victor Parlicov
spune că în condiţiile actualelor reduceri la buget, Consiliul municipal a avut doar două opţiuni. Prima ar fi să-şi asume responsabilitatea să subsideze activitatea acestor întreprinderi, ceea ce le-ar ruina bugetul, sau să lase parţial costurile pe umerii populaţiei: „Nu este o rea intenţie, sunt un şir de probleme care s-au acumulat pe parcursul a mai multor ani de zile, conştient sau inconştient, dar asta e deja altă întrebare. Dar autorităţile locale au fost puse în condiţiile de a fi nevoie să le rezolve acum, pentru că acum nu au bani în buget”. Victor Parlicov sugereaza că motivul principal al majorărilor operate ar fi politica iresponsabilă dusă de autorităţile locale pe parcursul ultimilor 5 ani.
XS
SM
MD
LG