Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Despre spiritul civic, solidaritate şi laşitate


Standul Chinei la Tîrgul de carte de la Frankfurt din 2007
Săptămîna trecute au avut loc în Germania două incidente care la prima vedere n-au absolut nimic în comun.

La München a fost ucis un bărbat care a încercat să apare pe nişte copii. Aceştia deveniseră ţinta unor huligani care au încercat să-i jefuiască de bani. Totul se petrecea la lumina zilei, într-o staţie din capitala bavareză. Huliganii au sărit imediat la bătaie, l-au lovit pe bărbatul respectiv cu o bestialitate inimaginabilă. Zeci de călători treceau fără să schiţeze vreun gest sau să vină în apărarea bărbatului. În urma loviturilor bărbatul a decedat. Între timp agresorii juvenili, în vîrstă de 17 respectiv 18 ani, au fost arestaţi şi urmează a fi judecaţi pentru omor calificat.

Cel de-al doilea incident la care ne referim a avut loc la Frankfurt pe Main. Acolo se află în plină pregătire organizarea Tîrgului Internaţional de carte, care se va inaugura la începutul lunii octombrie. Republica Populară Chineză va fi anul acesta invitata de onoare a tîrgului. Ca orice dictatură, aşa şi China doreşte să se prezinte la Frankfurt ca un stat cu o imagine imaculată. Ca o ţară în care domneşte liniştea şi pacea, în care nu există nemulţumiri şi în care toţi urmează linia oficială a partidului. Într-o astfel de ţară nu este loc nici pentru disidenţi, nici pentru critici ai regimului. Iar ceea ce nu are voie să existe, nici nu poate reprezenta China peste hotare.

La o reuniune organizată de forurile care pregătesc tîrgul au fost invitaţi pe lîngă oficialităţi din domeniul cultural chinez şi doi disidenţi. Reacţia Beijingului nu a întîrziat. Dacă vor participa cei doi disidenţi, au anunţat oficialităţile comuniste, atunci va fi periclitată şi prezenţa Chinei la Tîrgul de Frankfurt. Şantajul oficialităţilor a fost încoronat de succes. Organizatorii au renunţat la prezenţa disidenţilor şi au preferat să discute cu persoanele desemnate de regim.

Cele două incidente amintite au demonstrat că, uneori, spiritul civic presupune mai mult decît curaj. Iar a te manifesta curajos implică un risc pe cont propriu. Fără îndoială că bărbatul din München care a intervenit a dat dovadă de curaj, pe cînd organizatorii reuniunii de la Frankfurt au preferat să se supună cu laşitate pretenţiilor unui regim dictatorial.
XS
SM
MD
LG