Linkuri accesibilitate

Vlad Filat şi Serafim Urechean consideră declaraţiile liderului PCRM drept o acţiune tactică şi de public relations

Declaratiile lui Vladimir Voronin precum ca Partidul comuniştilor este gata să treacă în opoziţie şi să voteze candidatura Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) la funcţia de sef al statului cu condiţia că cele 4 partide vor accepta să transforme Transnistria într-o unitate administrativ-teritorială asemeni Găgăuziei şi dacă va adopta măsurile propuse de fractiunea comunista privind depăşirea crizei economice sunt comentate univoc de reprezentantii coalitiei liberal –democrata.

Deputatul Vlad Filat, liderul PLDM.”Sunt niste actiuni de tactica si de pregatire a opiniei publice din societate pentru votul care urmeaza sa-l acorde comunistii viitorului presedinte al Republicii Moldova. Daca e sa vorbesc despre conditiile pe care le-au inaintat sunt anumite prevederi daca vorbim despre masurile anticriza care vin in contradictie flagranta cu un eventual acord cu FMI . Pentru ca noua guvernare urmeaza sa adopte anumite decizii la nivel de legislatie pentru a ajusta cheltuielile cu capacitatea noastra de a le acoperi. Si asta tinand cont de deficitul bugetar pe care il avem si capacitatea noastra de acumulari la buget. Iata de ce trebuie sa revenim la notiunea de “buget de austeritate”. Si toate acele decizii pe care le-au luat comunistii pana acum, multe dintre ele fiind electorale, trebuie sa le ajustam la posibilitatile pe care le are Republica Moldova.

Prim-vicepresedintele parlamentului Serafim Urechian, liderul AMN, spune ca prin declaratiile facute de Voronin, alianta devine si mai consolidata. “Sunt niste chestiuni pripite. Toate initiativele legislative se inregistreaza in Parlament in modul stabilit de lege, trec prin comisii, se introduc in ordinea de zi si apoi se dezbat in plenul Legislativului. Aceste proiecte fie ca sunt o provocare, fie ca sunt o neintelegere, fiindca saptamana viitoare va fi propus programul de guvernare al noii puteri. Dar iata aceasta conditionare ca daca nu vor fi adoptate aceste doua proiecte, atunci ei nu vor participa la alegerea presedintelui tarii par mai mult a fi o speculatie, o provocare. AIE devine si mai puternica in acest caz”.

Si opinia lui Anatol Salaru, presedintele fractiunii liberale, vicepresedinte al PL: ”Opt ani de zile comunistii aflati la guvernare au distrus economia si au agravat si mai mult problema transnistreana. Acuma ei cauta o justificare pentru a vota candidatura pentru functia suprema in stat propusa de AIE. In cazul unor alegeri anticipate ei vor avea mult mai putine mandate. Comunistii stiu prea bine ca noi nu le putem replica precum ca nu ne-ar interesa economia sau Transnistria. Noi le raspundem ca ne intereseaza, dar dezastru e o consecinta a guvernarii comuniste. Dar noi nu ne grabim sa acceptam tot ceea ce propune Voronin. Vom analiza, vom studia si daca vom gasi ceva bun in propunerile lor vom lua in calcul, iar daca e numai populism, nicio sansa.

Liderul comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin, este dispus să negocieze cu noua putere liberal-democrată posibilitatea votării noului şef al statului, dar înaintează condiţii. Una din acestea este ca liderul Partidului Democrat, ex-comunistul Marian Lupu, să nu candideze la funcţia de şef al statului, deoarece, - a precizat Voronin, - „Partidul Comuniştilor nu votează trădătorii”.

Iata si opinia deputatului Igor Corman, vicepresedintele PDM: “ Exista o pozitie transanta a coalitiei de guvernare. Exista o persoana concreta inaintata pentru functia de presedinte al tarii, acesta este Marian Lupu. Prin urmare, toate discutiile care pot avea loc cu comunistii din opozitia parlamentara sunt niste discutii benefice. Dar este dreptul coalitiei de a propune aceasta candidatura. Si daca aceasta opozitie din Parlament prin cele opt voturi nu va participa la alegerea sefului statului, atunci ei vor fi responsabili de alegerile anticipate. Noi speram ca nu vom ajunge la anticipate.”
XS
SM
MD
LG