Linkuri accesibilitate

Voronin respinge candidatura "trădătorului" Marian Lupu

Liderul PCRM, Vladimir Voronin a declarat astăzi la o conferinţă de presă că Partidul Comuniştilor ar putea vota candidatura AIE la funcţia de şef al statului. Voronin a anunţat că acest lucru va deveni posibil doar dacă majoritatea parlamentară va aproba prin hotărâre de Parlament două declaraţii înaintate de PCRM, una cu privire la principiile politicii anticriză economică şi cea de-a doua privitor la principiile de soluţionare a problemei transnistrene. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a spus că cele două declaraţii vor fi înaintate în calitate de proiecte de hotărâri menite să aducă consens între cele două tabere rivale din legislativ pentru a vota candidatura viitorului şef al statului.

În prima declaraţie, PCRM se arată dispus să contribuie împreună cu majoritatea parlamentară la depăşirea efectelor crizei economice doar prin investiţiile crescânde în sfera socială şi atragerea asistenţei financiare internaţionale în acest sens, precum şi prin consolidarea climatului de afaceri existent. Prin cea de-a doua declaraţie PCRM vrea consens cu AIE în privinţa consolidării eforturilor pentru rezolvarea problemei transnistrene în format 5+2. Una din primele condiţii ale PCRM în acest sens, este de a acorda regiunii transnistrene statutul special de republică în cadrul RM. Doar în aceste condiţii, a spus liderul comunist Voronin, PCRM ar accepta să voteze o candidatură a AIE la funcţia de şef al statului.

„Toate încercările noastre de a crea aşa-numita coaliţie de centru-stânga au fost zadarnice. Toate cele 4 partide au fost mai mult decât solidare în dorinţa sa de a nu admite PCRM la putere. Vor vota oare comuniştii pentru preşedinte, sunt ei oare gata pentru alegeri anticipate. De la bun început vreau să spun că poziţia PCRM nu s-a schimbat după 5 aprilie. Ţara are nevoie de stabilitate, de putere, ţara a obosit de alegeri. Şi acum noi spunem că votând pentru preşedinte, noi nu trebuie să luăm în considerare o persoană sau alta, dar să vedem perspectiva schimbării în ţara noastră spre bine. Însă de exemplu, modalitatea de alegere a domnului Ghimpu la funcţia de preşedinte al Parlamentului, a zdruncinat la modul cel mai serios încrederea noastră că actuala majoritate se conduce de aceleaşi abordări, scopuri şi principii pe care le-am menţionat mai sus.”

Chiar dacă majoritatea parlamentară va accepta ca cele două declaraţii să fie votate prin hotărâre de Parlament, candidatura liderului PD, Marian Lupu nu ar fi acceptată de Voronin. Liderul comunistilor nu pare însă a fi sigur că toţi colegii sai de fractiune sunt de aceeaşi părere cu dânsul: „Eu cred că comitetul central al partidului nostru n-o să permită deputaţilor fracţiunii să votăm trădătorii. Ca alde Marian Lupu, de ăştia de genul acesta am avut în vedere. Care s-au lipit de noi ca să îl aducem tocmai în fotoliul de preşedinte şi cred că nu voi greşi dacă vom mai depista pe cineva. Dar ei de fapt se vor depista de sinestătător. Dar ştiţi cum. Când nu vom mai fi la guvernare ei se vor gândi, la ce ne mai trebuie Voronin, la ce ne mai trebuie ceilalţi dacă ei nu sunt la guvernare. Noi ne ducem să ne lipim de cei care sunt astăzi la guvernare.”

Vladimir Voronin a anunţat deasemenea că dacă cele două declaraţii ale PCRM nu vor fi acceptate de AIE, fracţiunea comuniştilor nu va înainta nici candidatura lor la funcţia de vice-preşedinte al Parlamentului.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG