Linkuri accesibilitate

Agenda președintelui Obama la Adunarea Generală ONU


Barack Obama în cursul vizitei în Egipt
In afara lucrarilor propriu zise, apropiata sesiune a Adunarii Generale ONU e urmarita si pentru intilnirile bilaterale si multilaterale, care se vor desfasura pe fondul ei. Care este agenda presedintelui Statelor Unite, Barack Obama ? Corespondentul Europei Libere, la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Barack Obama va gazdui un dejun cu lideri din Africa sub-sahariana, pe durata reuniunii ministeriale a Adunarii General ONU, consacrata dezvoltarii economice si sociale. Ambasadoarea americana la organizatia mondiala, Susan Rice a mai spus ca presedintele Obama va gazdui de asemenea o intilnire cu tarile care contribuie cu numarul cel mai mare de militari si politisti la operatiunile ONU de mentinere a pacii.

Aceste intilniri se adauga participarii presedintelui Statelor Unite la summitul ONU cu privire la modificarile de clima, alocutiunii rostite in fata reuniunii ministeriale a Adunarii Generale ONU si conducerii lucrarilor Consiliului de Securitate care vor avea in obiectiv dezarmarea si neproliferarea nucleara. Explicind participarea la dejunul cu lideri africani, Rice a spus ca nu toate tarile au fost invitate pentru ca s-a urmarit o prezenta la cel mai inalt nivel, a unor tari care au un cuvint greu de spus in dezvoltarea economica si sociala pe continentul african.

Dupa cum se stie, Obama, al carui tata s-a nascut si a trait in Kenya a efectuat de-acum vizite pe continent, cu escale in Ghana-in iulie si in Egipt-in iunie. Secretarul de stat Hillary Clinton, care a vizitat la rindul sau Africa in august a spus ca desi prezenta sa a fost menita sa stimuleze raporturile comerciale intre Africa si Statele Unite, africanii nu trebuie sa uite ca propriul continent reprezinta o uriasa piata cu circa 800 de milioane de locuitori. Rice a mai declarat ca decizia lui Obama de a se intilni cu reprezentanti ai unor tari care aduc contributii majore la trupele si fortele de politie ONU este menita sa scoata in evidenta rolul extrem de important si de multe ori neapreciat ca atare al acestor forte, in situatii internationale foarte dificile.

Tarile care vor fi reprezentate la intilnire sint Pakistan, Bangladesh, India, Nigeria, Nepal, Rwanda, Egipt, Iordania, Ghana, Etiopia, Italia, Uruguay, Senegal, Africa de Sud si China. Ambasadoarea Rice a spus ca presedintele Obama priveste cu satisfactie si interes si prima ocazie in care un sef al statului american va prezida Consiliul de Securitate ONU, abordind importanta chestiune a neproliferarii nucleare. “Este – a spus Rice – o ocazie pentru Statele Unite sa afirme importanta organizatiei mondiale si sa discute aspecte in legatura cu care performanta ONU se cere imbunatatita”.
XS
SM
MD
LG