Linkuri accesibilitate

Barack Obama: Putem fi încrezători că furtunile ultimilor 2 ani au început să se potolească


Președintele Barack Obama adresîndu-se comunității finaciare de pe Wall Street
Președintele Barack Obama adresîndu-se comunității finaciare de pe Wall Street
Aseara, intr-un discurs rostit la New York, presedintele american Barack Obama a spus ca tara sa pare sa fi iesit din criza financiara globala, dupa un an de la declansarea ei, dar a avertizat ca institutiile financiare nu trebuie sa revina la ceea ce presedintele american a numit „comportamentul nesabuit” si la „excesele necontrolate” care au provocat criza financiara. Mai multe de la Oana Serafim:

Prabuşirea anul trecut, exact la 15 septembrie a companiei Lehman Brothers, cel mai mare faliment din istoria Statelor unite, a provocat declansarea crizei economice si financiare globale a carei efecte se simt inca acut in multe părti ale lumii. In discursul sau de ieri seara, spune corespondentul Europei Libere la New York, Nicola Krastev, Barack Obama a spus ca partea foarte difucilă pentru Statele Unite ar fi fost déjà depăsita: „Dupa 8 luni continua inca eforturile de revenire. Si chiar daca nu sunt multumit ca oamenii si-au pierdut locurile de munca si ca sistemul nostrum financiar este şubrezit, putem fi increzători că furtunile din ultimii 2 ani au inceput sa se potoleasca.”

Declaratiile preşedintelui american nu au avut nici un effect asupra bursei americane, dar potrivit unui sondaj realizat de agentia Associated Press, 80 la suta dintre americani cred ca starea economiei lor este, in continuare, intr-o situaţie dificilă. Mai mult, unul dintre principalii consilieri ai preşedintelui american pe probleme economice, laureatul premierului Nobel, Joseph Stiglitz, ca si un fost director al rezervei federale, Paul Volker, avertizeaza ca situatia actuala a sistemului financiar american este mai şubredă decit era inainte de declanşarea crizei.

Preşedintele Obama a spus ca dupa ce finantele publice au fost folosite pentru a ajuta institutiile financiare si companiile aflate in dificultate, in sfirsit, banii de la platitorii de taxe au inceput din nou să ajunga la contribuabili. Astfel, a spus preşedintele american, unele dintre bancile care au fost imprumutate de stat şi-au platit déjà datoriile, la buget revenind 70 de miliarde de dolari, dar ca este inca mult de lucru pentru ca situatia sa poata sa fie stabilizata. „Nu vom permitre o revenire la excesele incontrolabile care au contribuit la declansarea crizei”, a spus preşedintele american care a criticat lipsa de reactie si de invataminte pentru institutiile financiare americane din lectia dura a acestei crizei.

„Ceea ce este esential in acest efort este reformarea a aceea ce a fost distrus in sistemul financiar global, un sistem care aduce riscuri dar si recompense. Ceea ce stim acum este ca abuzurile din acest sistem, dintr-o piata financiara, au efecte in alte pieţe şi deficientele dintr-un loc duc la deficiente in alt loc. Statele Unite vor face eforturi ca reglementarile de pe piata financiara americana sa fie urmate de reglementari similare in restul lumii”, a mai spus preşedintele american.

Barack Obama a amintit institutiilor financiare americana ca, desi par sa revina la prsoperitatea de dinainte, ele nu trebuie sa uite ca datoreaza foarte mult contribuabilului american, care a platit, din banii sai, excesele unor banci. Si a platit aceste excese pierzindu-şi slujbele, locuinţele şi sansele. Pentru a-şi achita aceste datorii morale, a mai spus preşedintele american, bancile vor trebui acum sa acorde credite pentru micii intreprinzatori care au nevoie de sprijin, pentru imprumuturi pentru constructia si cumpararea de case pentru oamenii care au ramas fara locuinte. Numai astfel, sistemul va putea sa functioneze din nou, a mai spus Barak Obama in discursul sau de ieri de pe Wall Street.
XS
SM
MD
LG