Linkuri accesibilitate

A plecat și gata... - demisia fără interes a lui Vl. Voronin


Şi astăzi presa de la Chişinău este interesată de situaţia politică din R.Moldova. Unele bloguri fac trimitere la demisia preşedintului, Vladimir Voronin. Expertul londonez, Nicu Popescu, de exemplu, pe blogul său, califică modul în care şi-a prezentat demisia şeful statului „ca fiind cel mai neinteresant”. Aproape ca un eveniment ordinar, nu au urmat bilanţuri, discuţii aprinse talk-showuri interesante. A plecat şi gata. Unii au comentat, altii nu. Dar în jurul acestui eveniment, constată Nicu Popescu, nu a existat electrizarea care caracterizeaza astfel de evenimente istorice.

„Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti - titrează „Timpul”.Valeriu Saharneanu conchide că în sfârşit a fost îndeplinită o promisiune electorală. Potrivit lui Saharneanu, Moldova s-a debarasat de Voronin iar liberal-democraţii s-au ţinut de cuvânt şi a început prima săptămână din ultimii opt ani fără Voronin. Şi un subiect social din ziarul „Timpul”. Zulfina Asherov, din disperare că va fi evacuată din subsolul blocului în care locuieşte, şi-a stropit copiii şi casa cu benzină, ameninţând că le va da foc. Familia este din Karabah, s-a refugiat în R. Moldova în 1990, iar în 2004 s-a instalat în acest subsol.

Moldova Suverană” publică astăzi pe prima pagină un amplu articol de bilanţ despre activitatea lui Vladimir Voronin în ultmii 8 ani. „A crea ceva la care să râvnească o întreagă lume.. „ - este titlul materialului în care se anunţă despre reuşitele ex-preşedintelui Vladimir Voronin din cei opt ani de guvernare. Astazi, presedintele Voronin predă ţara „la cheie” cu o rezerva de peste 1 miliard si jumatate de dolari.

Jurnaliştii de la „Moldova Suverană” nu au trecut cu vederea şi nici activitatea presei independente pe parcursul celor opt ani. Potrivit articolului, ziariştii moldoveni, care abia se află „în zorii înca neatinşi a tot ce înseamnă presa independenta, responsabila şi democrată, ar trebui să înţeleaga că Voronin nu doar le-a oferit o libertate absolută, ci le-a facilitat şi elaborarea unor legi care să-i apere”.

Şi în final, Jurnal de Chişinău scrie că Voronin nu va mai avea prestanţa politică pe care a avut-o până acum. Totodată, ex-preşedintele R. Moldova continuă să rămână în campania electorală, consideră directorul executiv interimar al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.
„Apelul său, deşi este un ultim cuvânt inainte de plecare, totuşi, sună mai curand ca un mesaj electoral”, susţine Chirilă.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG