Linkuri accesibilitate

O decizie solomonică la Doroţcaia


Şcoala din Doroţcaia
Şcoala din Doroţcaia

Controversă legată de instruirea în schimburi

La începutul acestui an de învăţământ la Ministerul Educaţiei şi la cel al Reintegrării a ajuns o scrisoare semnată de câţiva părinţi din satul Doroţcaia, raionul Dubăsari, care cer evacuarea liceului „Ştefan cel Mare”, refugiat din Grigoriopol, care de 7 ani face ore, după prânz, în şcoala din Doroţcaia, pentru că ar dezorganiza procesul de studii al elevilor din sat. În timp ce profesorii liceului din Grigoriopol s-au arătat stupefiaţi de o asemena cerere, directoarea din Doroţcaia, Viorica Băcioi spune că susţine demersul: "Să fie instruirea copiilor şi a liceelor în instituţii separate".

Ca să rezolve problema, la Doroţcaia a fost trimisă săptămâna trecută o şefă de direcţie, Vasilisa Iluţă. După ce a discutat cu ambele părţi, ea a declarat Europei Libere că orarul lecţiilor celor două instituţii a fost puţin modificat, astfel încât elevii din Doroţcaia să nu vină prea devreme la lecţii, iar cei din Grigoriopol să nu plecea prea târziu şi astfel problema a fost rezolvată pe termen scurt: "Vom merge în continuare în aceleaşi condiţii, o să pun poblema în continuare dacă am găsi un alt sediu, pentru că instruire în două schimburi este foarte greu".

Andrei Leasco
Primarul satului Doroţcaia, Andrei Leşco are însă o altă abordare: "Eu am vorbit cu părinţii din sat. Aceştia sunt copii. Noi nu putem să-i alugăm din sat şi cred că o dată şi o dată o să se producă reintegrarea Republicii Moldova,că şcoala din Grigoriopol are sediu acolo în oraş şi copiii o să plece să înveţe la ei în şcoală. Astfel această problemă o să se rezolve de la sine.


Eleonora Cervavschi
Directoarea Liceului din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi califică demersul de evacuare a liceului drept o provocare menită să îndepărteze şi mai mult perspectiva soluţionării definitive a probemei liceului din Grigoriopol: "Noi ne dorim din suflet reîntorcerea liceului la Grigoriopol, este visul nostru cel mai mare, suntem şi in proces la CEDO şi sperăm să se rezolve şi că noua conducere a RM că va găsi o soluţie în numele copilululi şi viitorului ţării”.

Liceul „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol a fost lipsit de sediu în 2002 de autorităţile transnistrene. De atunci, instituţia se consideră refugiată la şcoala din Doroţcaia, peste Nistru. Cei 200 de elevi parcurg zilnic împreună cu profesorii 34 kilometri tur retur, cu autocarul, până la şcoală. Un dosar referitor la încălcarea drepturilor copiilor la studii se află acum pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi o decizie este aşteptată în următoarele luni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG