Linkuri accesibilitate

Prezumtiva prezumţie de nevinovăţie în Rusia


Avocatul Murad Musayev
Avocatul Murad Musayev

În sistemul judiciar din Rusia este mai firească condamnarea unui om nevinovat decît recunoaşterea erorilor comise în faza de anchetare

Prezumptia nevinovatiei si independenta justitiei sunt principii consfintita de legislatia Federatiei Ruse, dar zadarnicite de practicile curente si chiar ignorate cu buna stiinta. Aceasta este concluzia ce rezulta dintr-o discutie la masa rotunda de la Radio Svoboda, la care au participat un fost procuror si un fost anchetator din Republica Komi. Este vorba despre Grigori Cekalin, cel care ajunsese in functia de procuror sef adjunct in orasul Uhta, si Mihail Evseev, fost angajat al directiei de ancheta judiciara din acelas oras. Cei doi angajati au declarat intr-o sedinta de judecata ca au fost fortati sa falsifice probe ca sa se poata raporta cit mai grabnic descoperirea criminalilor care au incendiat in ziua de 11 iulie 2005 centrul commercial “Passaj” din Uhta, provocind moartea a 25 de persoane.

Pentru ca oficialitatile presate de opinia publica au promis sa-i descopere pe executorii si comanditarii incendierii, anchetatorii si procurorii au fost pusi in situatia sa se descurce cum pot, sau mai exact cum obisnuiesc sa faca in mod current, spune fostul procuror Grigori Cekalin. El afirma ca a incercat sa intervina chiar atunci cind a descoperit prima data ca anchetatorii fabricasera probe ca sa inculpe doua persoane ce le venisera la mina. Numai ca ofiterii din FSB i-au spus sa isi vada de treaba si sa nu se posteze de-a curmezisul pentru ca oricum nu are nicio sansa. In consecinta fostul procuror a decis sa dea lovitura de gratie in plina sedinta de judecata. Daca as fi dat in vileag mai devreme falsificarea de probe, anchetatorii ar fi avut timp berechet sa repare dosarul astfel incit sa nu existe puncte vulnerabile, spune Cekalin.

Urmare a declaratiilor de dreptul senzationale ale fostului procuror din Republica Komi, presupusii criminali, ce urmau sa fie condamnati la detentie pe viata, au fost achitati. Ce-i drept un alt complet de judecata, care a reexaminat cazul la cererea Curtii Supreme de Justitie a Federatiei Ruse, i-a declarat vinovati pe cei doi incendiatori, bazindu-se pe aceleasi dosare cu probe “contrafacute” potrivit lui Cekalin. Cum toate probele au capatat astfel legitimitate fostii procuror si anchetator ar putea avea probleme cu justitia, mult mai grave decit faima de “tradatori ai sistemului” care au scos gunoiul din casa. Or, anume astfel i-au tratat fostii colegi pentru divulgarea publica a unor lucruri pe care de fapt le stie toata lumea, mai cu seama avocatii.

Cunoscutul avocat Murad Musayev, care s-a ocupat de dosarul presupusilor asasini ai Anei Politkovskaya, spune ca scandalul provocat de cei doi fosti ofiteri din Uhta a scos in vileag viciile sistemului judecatoresc din Federatia Rsua, in care solidaritatea corporativa a anchetatorilor, procurorilor si judecatorilor are prioritate incontestabila in comparatie cu normele legale.

Un judecator care da un verdict de achitare isi taie creanga de sub picioare, pentru ca isi zadarniceste cariera si este tratat ca un izgonit, spune Musayev. El constata ca potrivit cutumelor judecatoresti si logicii corporative de care se ghideaza sistemul este mai fireasca condamnarea unui om nevinovat decit recunoasterea erorilor comise in faza de anchetare sau de judecare.

Avocatul Ignat Iavorsky, care s-a ocupat si el de un dosar extrem de mediatizat, spune ca in practica sa de foarte multe ori a avut de a face cu falsificari de probe operate atit de profesionist incit oricine devine neputincios. Orice incercrare de a descilci ghemul din dosar este pur si simplu sortita pentru ca te lovesti inevitabil cu capul de zid, spune Iavorsky.

Moderatoarea mesei rotunde de la Radio Svoboda, Mariana Toroscesnkova spune in concluzie ca cetatenii care aud asemenea confesiuni neputincioase ale unor fosti procurori si ofiteri de urmarire penala, ramin de-a dreptul inspaimintati, si s-ar putea gindi ori sa emigreze de urgenta ori sa se protejeze doar facind parte din sistemului viciat.

Politigraf

XS
SM
MD
LG