Linkuri accesibilitate

Prezervarea unor atuuri


Evenimentul zilei despre tactica preşedintelui Băsescu de a-şi amîna anunţarea candidaturii

In editia de sambata, ziarul Cotidianul se referea la stadiul preluarii puterii de la Chisinau de catre Alianta pentru Integrare Europeana. Este rezumat discursul lui Mihai Ghimpu, ales la conducerea Parlamentului si desemnat sa asigure interimatul la sefia statului, dupa cum sunt amintite si celelalte elemente de procedura: interimatul de presedinte al Republicii Moldova trebuie validat de Curtea Constitutionala. Abia dupa aceea Ghimpu va putea desemna un prim ministru care sa formeze guvernul. Cotidianul il pomeneste pentru aceasta candidatura pe Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, in schimb Romania libera pune in circulatie in editia de azi ipoteza Mihai Ghimpu.

Ziarele centrale din Romania reiau si informatiile despre apelul transmis de Vladimir Voronin parlamentarilor comunisti: sa boicoteze alegerea viitorului presedinte al republicii. Potrivit lui Vitalie Calugareanu, citat de Evenimentul zilei, varianta alegerilor anticipate va avea putini suporteri printre comunisti. Ei se tem deja ca vor pierde buna parte din cele 48 de fotolii pe care le detin in prezent in parlament. Ziarul Ziua a fost mai interesat de acuzatiile aduse de Vladimir Voronin liderilor partidelor membre in Alianta pentru Integrare Europeana, care ar fi fost coalizati si consiliati de emisari din Uniunea Europeana, Statele Unite si Romania.

De ce isi amana presedintele Traian Basescu anuntarea candidaturii la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie? Raspunsul Ioanei Lupea la aceasta intrebare, dezvoltat in editorialul din Evenimentul zilei, este ca Basescu cauta sa-si prezerve unele atuuri. Primul este chiar functia de presedinte. Daca la aceasta ora ar fi fost deja candidatul Partidului Democrat Liberal, seful statului ar fi putut fi minimalizat in rand cu ceilalti candidati, ca fiind arondat programului si greselilor politice ale partidului. Neintrat inca in cursa, ba chiar cochetand cu ideea unei candidaturi independente, actualul lider de la Cotroceni joaca foarte bine, crede Lupea. O miscare foarte abila ar fi angajarea consultantului Tal Silberstein, cel care a ghidonat supravietuirea guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu printre atatea furtuni politice. Chiar si recrutarea unor “mercenari politici” – formula este a Ioanei Lupea – precum primarul Iasului, Constantin Simirad, sau liderul taranistilor, Marian Milut, ar fi o dovada de abilitate politica. Misiunea lor ar fi sa raspandeasca in randul alegatorilor ideea singurei optiuni viabile: Traian Basescu.
XS
SM
MD
LG