Linkuri accesibilitate

Contacte americano-iraniene și programul nuclear al Teheranului


Ministrul de externe Manuchehr Mottaki la întâlnirea cu trimișii celor șase state implicate în convorbirile pe tema programului nuclear iranian

Casa Albă solicită regimului iranian să își precizeze intențiile referitoare la programul nuclear

Dupa ce Statele Unite au pus la indoiala corectitudinea alegerilor prezidentiale din Iran, acum, Casa Alba solicita regimului de la Teheran sa isi faca cunoscute intentiile cu privire la programul nuclear. In ce faza se afla contactele americano-iraniene ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Statele Unite si aliatii lor vor insista ca oferta vaga a Teheranului vizind deschiderea de negocieri sa fie urmata de actiuni concrete, care sa duca la incetinirea sau sistarea programului nuclear. O oficialitate de la Casa Alba a mai spus ca propunerea de la care se porneste este cea ca Iranul sa sisteze programul nuclear, timp de sase saptamini si sa-l suspende in intregime la sfirsitul perioadei respective, in schimbul opririi procesului care ar putea impune noi sanctiuni impotriva tarii.

Spre deosebire de administratia Bush, Barack Obama este dispus sa angajeze convorbiri cu Teheranul, fara preconditii, in ciuda faptului ca raspunsurile de pina acum ale Iranului nu raspund ingrijorarii americane cu privire la programul nuclear. Administratia Obama nu renunta la obiectivele stabilite de predecesorii sai. Unul dintre motive este si sa demonstreze Congresului ca nu e dispusa sa faca concesii, asta in conditiile in care un grup de membrii cheie ai forului legislativ este pe cale sa introduca un proiect de lege, care prevede sanctiuni deosebit de aspre impotriva regimului iranian.

Surse ale administratiei spun ca Obama nu este dispus sa accepte nici o varianta care nu modifica radical optiunea nucleara iraniana. Propunerea de la care se porneste are la origine Uniunea Europeana. Statele Unite considera ca ea si-ar fi pierdut intre timp din eficacitate, in conditiile in care Iranul are acum sute de centrifuge care pot continua sa imbogateasca uraniu si-n cele sase saptamini de inghetare a programului. Statele Unite sustin ca inghetarea nu mai este o optiune decit daca e urmata de suspendarea verificabila a programului.

O alta sursa din cadrul administratiei a declarat ca presedintele Obama asteapta un raspuns din partea Iranului la 23-24 septembrie, in timpul lucrarilor Adunarii Generale ONU. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Robert Gibbs a aratat ca dorinta iranienilor de a angaja un dialog este binevenita, adaugind, „Nu dorim sa vorbim de dragul de a vorbi. Iranienii au fata de comunitatea internationala responsabilitatea de a renunta la programul nuclear cu aplicatii militare. Asta este obiectivul nostru”.
XS
SM
MD
LG