Linkuri accesibilitate

Ce nu ne-au învățat pandemiile secolului trecut ? Opiniile de la Bruxelles ale lui Dan Alexe.

Copiii mei au fost speriati la scoala de informatii cum ca in curand va fi interzis sa pupi pe cineva pe obraz, sau sa strangi mana cuiva, din cauza inspaimantatoarei epidemii de gripa care se pregateste si care ar putea afecta milioane de persoane, desi vedem ca tot nu vine. Ba mai mult, li s-a spus ca scoala s-ar putea inchide, perspectiva care desigur mi-a dat un fior de panica, insa lor o bucurie nespusa, ceea ce m-a facut de indata sa vizualizez copii pupandu-se dinadins prin curtea scolii, numai ca sa grabeasca epidemia si sa se inchida odata scoala!…

Europa nu a mai fost confruntata cu o pandemie de la gripa spaniola care a ucis milioane de persoane la sfarsitul primului razboi mondial, dar marturiile sunt rare despre acea perioada. Mult mai interesant si instructiv este insa a citi astazi ceea ce – in mod absolut intamplator copiii mei au ca lectura obligatorie pentru scoala - romanul Ciuma al scriitorului francez Albert Camus. Este cea mai tulburatoare descriere a efectelor unei asemenea epidemii intr-o societate europeana moderna. Totul se aplica perfect situatiei de astazi, incepand cu faptul ca la inceputul epidemiei nimeni nu se simte afectat de ea, insa toata lumea e deranjata de schimbarile care modifica obiceiurile cotidiene. Ideea fiind nu: „cum sa fac ca sa particip la blocarea epidemiei?”, ci mai degraba: „of, cine o sa se ocupe de copiii mei daca se inchid scolile?”

Intre timp, tot ce putem face este sa ne gasim o modalitate de a functiona cu incetinitorul, daca intr-adevar va izbucni o epidemie, gasind de exemplu solutii pentru a lasa copiii cu cineva chiar daca se inchid scolile. Si, daca se poate, sa identificam ideologii iresponsabili, cum pare a fi, de pilda, cardinalul de Neapole, din Italia, care, in pregatirea pelerinajului de saptamana viitoare la biserica sfantului Gennaro, unde fidelii, care vin cu miile, trebuie sa pupe moastele sfantului, a declarat ca nu e niciun pericol sa pupi fiola cu sangele sfantului laolalta cu alte mii de oameni care au imbalosat-o, pentru ca sfantul e suficient de puternic pentru a bloca virusul gripei pentru cei care cred in el. Descurajant. Pana la urma, Ciuma lui Camus ne mai invata ca niciuna din masurile imaginate de autoritati nu are vreun efect real si ca totul se va opri doar atunci cand epidemia va inceta de la sine.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG