Linkuri accesibilitate

Vladimir Voronin sau dreptul "divin" al preşedintelui comuniştilor


V. Voronin la monumentul idolului său
V. Voronin la monumentul idolului său

O trecere în revistă a versatilităţii politice voroninene

Vladimir Voronin a adresat ieri un mesaj cetăţenilor R. Moldova în care le spune că pleacă din funcţia de preşedinte al ţării şi le mulţumeşte pentru susţinere, pentru “sprijinul acordat” în 8 ani de guvernare şi se arata întristat de faptul că trebuie să predea funcţia conducerii ţării.
“Vă spun sincer, predau cu inima grea funcţiile conducerii ţării în mîinile noii puteri. Voi fi franc: eu nu cred în capacitatea politicienilor care au făcut alianţă doar în baza emoţiilor negării şi denigrării totale a propriei ţări, doar în scopul repartizării funcţiilor, de a propune societăţii un nou program pozitiv”, a declarat Voronin în discursul său.

In cel mai scurt timp noua componenta a Legislativului urmează să îl aleagă pe viitorul şef al celui mai sărac stat din Europa, în continuare afectat de separatism. Imi amintesc de o declaratia a presedintelui francez Nicolas Sarkozy - “Dacă nu existam, ar fi trebuit să fiu inventat.” De ce mi-am amintit, pentru ca la acest sfarsit de saptamana vom incerca sa facem un portret neobişnuit al celui care a guvernat statul moldav prêt de opt ani .

Suntem in septembrie 2009. În cei peste opt ani de când conduce ţara din fotoliul de preşedinte, Vladimir Voronin s-a dovedit a fi un lider cu multe lucruri de spus, un personaj atipic pentru politica moldava de dupa ’90 incoace. A fost un presedinte jucator asa cum unora le place sa-l caracterizeze. Unii sustin ca el spune ferm lucrurilor pe nume, uneori chiar brutal si intotdeauna fara cale de intoarcere! Nu se lasa intimidat, ba mai mult, il poti vedea la biserica si la la monumentul lui Lenin, merge la vanatoare de mistreti, dar adversarii spun ca fostul sef al statului e pasionat si de vanatoarea politica. Vladimir Voronin şi-a primenit de multe ori nu numai consilierii şi tovarăşii de drum, ci şi propria imagine politică. Uneori, aceste schimbări erau atât de mari şi de surprinzătoare, încât el părea de nerecunoscut. Vladimir Voronin niciodată nu şi-a pierdut identitatea politică inconfundabilă.

Vladimir Voronin a fost un amic al Kremlinului, ca să ajungă ulterior un critic al acestuia. In 2001, dupa 10 ani de independent a Moldovei el a pledat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Rusia-Belarus.

Iar in 2007, la cei 15 ani de la declararea independentei RM Vladimir Voronin se declara adept al integrării europene. Voronin a încercat să se apropie de Europa, dar nu a fost constant în relaţiile cu Bucurestiul. Un timp, a îmbrăţişat România. Ulterior disputa moldo-romana a ajuns si la Bruxelles. Vladimir Voronin si azi acuza Romania că subminează statul moldovean , nedorind semnarea celor doua documente: Tratatul politic de baza si Acordul de frontiera.

Preşedintele Vladimir Voronin a voit să rămână în istorie ca «revoluţionarul care a descătuşat economia Moldovei».

De când este preşedinte, Voronin a oscilat între a sprijini Moscova şi a i se opune, susţinând că menţinerea prezenţei trupelor ruse este principalul obstacol pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Opt ani de negocieri privind rezolvarea problemei transnistrene au lasat carul neurnit din loc.

In 2005 cand a fost investit pentru a doua oara in functia de presedinte V. Voronin declara in fata deputatilor ca “focul sacru al revolutiilor din Gruzia si Ucraina a umplut cu aer si pinzele democratiei moldovenesti.”

Anul 2006 a consemnat practic dispariţia unei opoziţii funcţionale în Moldova. Pe unii oponenţi, liderul partidului de guvernământ, politiceşte vorbind, i-a distrus, alţii s-au autodistrus. S-a războit cu PPCD-ul, ca, până la urmă, să se împace cu Iurie Roşca. V. Voronin a facut parteneriat cu fractiunea crestin democrata, condusa de Iurie Rosca, dar s-a despartit de un fost bun tovaras de idei, Vasile Tarlev, cel care s-a aflat timp de 7 ani in frunte guvernului.

Şeful statului, taxat de mulţi drept un nostalgic incurabil, este criticat de adversarii sai politici, acuzându-l că îşi asumă responsabilităţi mai mari decât îi permite Constituţia. Opoziţia îl acuză pe Voronin că foloseşte metode "dictatoriale’’

Deputatul Serafim Urechean, liderul Aliantei Moldova Noastra: "A dirijat tara cu maciuca".

Parlamentarul Dumitru Diacov, liderul de onoare a Partidului Democrat: "Oscilatie intre luminare si Lenin".

Dumitru Braghis
, presedintele PSD: "A fost presedinte mai mult al Partidului Comunistilor decit al moldovenilor".

Deputatul Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat: "Lipsa libertatii in Moldova este in responsabilitatea lui Voronin".

Eliminând orice urmă de opoziţie serioasă în propriul partid şi în politica moldovenească în genere, V. Voronin şi-a consolidat, bineînţeles, poziţiile. Bascanul Gagauziei Mihail Furmuzal: "Nu pot sa uit lovitura de stat din Gagauzia si eliminarea domnului Croitor. Pe durata guvernarii comunistilor m-am ales cu opt dosare penale".

Dupa ce V. Voronin s-a despartit de fotoliul prezidential, cetatenii ar trebui sa raspunda la intrebarea: "Cum ar trebui sa fie urmatorul presedintele al RM, cel de-al patrulea.". Intretimp i-am rugat pe mai multi soroceni sa ne spuna ei cum au fost cei 8 ani, timp cat s-a aflat la putere Vladimir Voronin.
Previous Next

XS
SM
MD
LG