Linkuri accesibilitate

Recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste georgiene de către Hugo Chavez


Preşedinţii Medvedev şi Hugo Chavez

O decizie care îi lasă indiferenţi pe ruşii de rînd

Corespondentul Europei Libere, Kevin O'Flynn a discutat mai întâi cu Zoya Melnikova, o femeie de 47 de ani care vindea vederi în centrul Moscovei, colectînd bani pentru o casă de copii: "Nu l-am întâlnit niciodată pe Chavez, poate că l-a văzut numai la televizor. Dar dacă e preşedinte, înseamnă că o fi om bun. Fiind creştini trebuie să ne rugăm ca asemenea oameni să reuşească în ceea ce şi-au pus în gând şi atunci Dumnezeu va schimba lucrurile în bine pentru ţară”.

Viktoria Belyakova de 24 de ani, ieşită la primbare cu copii, spune că n-o interesează politica şi n-a urmărit îndeaproape relaţiile Rusiei cu Venezuela: "Totuşi, cred că prietenia între cele două ţări este un lucru bun. Venezuela este o ţară destul de dezvoltată aşa că prietenia este spre binele nostru".

Alţi oameni întâlniţi pe străzile Moscovei de corespondentul Europei Libere au lăudat vederile critice ale lui Chavez faţă de Statele Unite. Andrei Gelbert,un avocat aflat în şomaj, spune că relaţiile calde ale Moscovei cu liderul Venezuelei vor crea o nouă alianţă pentru a echilibra puterea Occidentului: "Este aliatul Rusiei împotriva axei răului, Americii şi francmasonilor”, spune Andrei. El crede că scopul Statelor Unite ar fi să neutralizeze toţi aliaţii Rusiei: "America şi coaliţia ei îi înghite rând pe rând pe toţi – şi regimul din Ucraina şi pe ceilalţi aliaţi ai noştri cum sunt Kyrgyzstanul sau Moldova. Când vor termina cu Hugo Chavez şi cu Belorusia, probabil că numai Rusia va rămâne.

Pe de altă parte, directoarea unei mici firme de publicitate, Irina, în vârstă de 50 de ani priveşte cu scepticism la vizita lui Chavez şi anunţul despre recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud: "Sunt pentru prietenia şi bunele relaţii între popoarele Rusiei şi Venezuelei. Cât despre politicieni, ei nu vor înceta să-şi facă jocurile politice”. Îl judecăm pe Chavez după ceea ce vedem la ştiri, la televiziunea noastră. Iar ştirile, nu sunt chiar tot timpul obiective, trage concluzia Irina.
XS
SM
MD
LG