Linkuri accesibilitate

Voronin demisionează - Ghimpu devine preşedinte interimar - PCRM contestă din nou la CC


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Comuniştii confundă deliberat interimatul şi vacanţa funcţiei de şef al statului

Parlamentul Republicii Moldova a decis astăzi cu votul a 52 de deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană ca preşedintele legislativului, Mihai Ghimpu să asigure interimatul funcţiei de şef al statului. Asta după ce în prima jumătate a zilei, Vladimir Voronin şi-a anunţat demisia la postul public de televiziune şi a depus o cerere la Parlament pentru a se lua act de decizia sa. După ce au luat act de vacanţa funcţiei de şef al statului, deputaţii AIE au hotărât prin vot ca interimatul să fie asigurat de speaker-ul Mihai Ghimpu.

Fracţiunea PCRM s-a pronunţat împotriva proiectului de hotărâre prin care interimatul funcţiei de şef al statului urmeaza să-i revină preşedintelui Parlamentului. Deputatul comunist, Vladimir Ţurcan a declarat că examinarea problemei cu privire la interimatul funcţiei de preşedinte poate avea loc doar după ce Curtea Constituţională va prezenta un aviz în acest sens. Mai mult, Ţurcan a solicitat examinarea respectivului proiect mai întîi în cadrul Comisiei Juridice a Parlamentului.

Vladimir Ţurcan: „Este foarte clar prevăzut în Constituţia RM, art. 135, că anume Curtea Constituţională stabileşte dacă există circumstanţe în care este posibil interimatul. Iată analizând hotărârea noastră şi solicitarea ca să fie prezentat acest aviz, CC urmează să adopte o decizie, un aviz dacă există aceste circumstanţe. Numai după acest aviz poate fi deja din punct de vedere juridic să intre în vigoare această instituţie cum este interimatul funcţiei de preşedinte al ţării.”

Pe de altă parte, deputatul PLDM, Vitalie Nagacevschi a propus Parlamentului să voteze în regim de urgenţă asigurarea interimatului funcţiei de şef al statului de către preşedintele legislativului.

Vitalie Nagacevschi: „ Eu aş fi fost de acord eventual cu propunerea domnului Ţurcan, dacă CC trebuia să se pronunţe asupra vacanţei. Noi trebuie să facem distincţie. Există vacanţa funcţiei şi interimatul funcţiei. Noi vorbim acum despre faptul că CC verifică numai circumstanţele în ceea ce priveşte interimatul funcţiei şi nu vacanţa. Dacă era vacanţa, atunci „jos pălăria!” De la început Curtea constată circumstanţele care justifică vacanţa şi pe urmă se desemnează interimatul. Or, CC verifică interimatul funcţiei de preşedinte şi în aşa caz trebuie obligatoriu să soluţionăm această problemă. Noi nu putem avea vacuum de putere”.

Odată votată de deputaţii AIE, hotărârea prin care prerogativele şefului statului i-au revenit speakerului Mihai Ghimpu, urmează a fi transmisă Curţii Constituţionale pentru constatarea circumstanţelor ce justifică interimatul funcţiei. Preşedintele Parlamentului a declarat după şedinţă că problema desemnării primului ministru şi formării guvernului va fi examinată doar după decizia CC. Deputaţii comunişti au anunţat că vor contesta la Curte legalitatea hotărârii luate de majoritatea parlamentară.

Vladimir Voronin şi-a anunţat astăzi demisia, la postul public de televiziune, după ce a îndeplinit funcţia de şef al statului timp de aproape opt ani jumătate. Voronin a anunţat că va rămâne în continuare deputat, el nu a participat la şedinţa de astăzi a parlamentului la care s-a discutat demisia sa.
Previous Next

XS
SM
MD
LG