Linkuri accesibilitate

Al Qaida - 8 ani după atacurile teroriste din Statele Unite


O emblemă comună pentru multe grupări şi indivizi care propagă jihadul?

În cei opt ani trecuţi de la atacurile teroriste din Statele Unite, organizaţia care le-a revendicat, Al Qaida, şi-a menţinut ideologia, dar şi-a schimbat tactica, inspirînd grupări şi indivizi care nu au neapărat contacte cu ea, dar o admiră şi o imită. Aşa susţin cel puţin experţii contactaţi de corespondentul EL Ron Synovitz, a cărui relatare vă este prezentată de Mircea Ţicudean.

Ca orice organizaţie subversivă şi secretă, Al Qaida este greu de evaluat şi de monitorizat. Unii experţi spun că după atacurile de la 11 septembrie 2001 reţeaua insurgentă islamică a fost mult slăbită de contra-atacurile Occidentului, astfel că nu mai reprezintă cea mai mare ameninţare teroristă a lumii.

Alţii atrag însă atenţia că după opt ani de căutări Osama bin Laden încă nu a fost capturat şi că în lume există în continuare aşa-numite celule teroriste sau grupuri afiliate reţelei Al Qaida care propagă aceeaşi ideologie a „jihadului”, adică a războiul sfânt musulman împotriva „infidelilor”.

Maha Azzam, expert în islamistică la un institut din Londra, i-a declarat corespondentului EL că indiferent în ce stare se află reţeaua Al Qaida, mesajul ei războinic şi atacurile devastatoare pe care le-a pus la cale în America şi Europa rămân o sursă de inspiraţie pentru terorişti. În opinia lui Azzam, exemplul periculos dat de Al Qaida este că nu e nevoie de prea mulţi oameni şi prea multe resurse ca să pui la cale acte teroriste teribile în orice punct de pe planetă.

Nigel Inkster, analist la Institutul de Studii Strategice de la Londra, crede că astăzi Al Qaida este mai degrabă o mişcare decât o organizaţie, un fel de emblemă comună pentru multe grupări şi indivizi care adesea nici nu ştiu unii de existenţa celorlalţi. Inkster crede că Osama bin Laden este probabil în viaţă şi că se ascunde undeva în Pakistan, dar nu are control asupra reţelei Al Qaida. Pentru Osama, crede analistul londonez, important este acum să supravieţuiască.

Experţii contactaţi de Europa Liberă au păreri diferite despre soarta lui Osama bin Laden şi a reţelei pe care a făcut-o celebră în mod tragic, mai ales după 11 septembrie 2001. Unii cred că din Al Qaida nu a mai rămas decât un nume folosit de o nouă generaţie de terorişti, alţii spun că reţeaua se regrupează doar, ca să revină cu atacuri încă mai teribile decât cele de până acum.

Un numitor comun al declaraţiilor consemnate de corespondentul EL Ron Synovitz pare să fie însă că Pakistanul şi Afganistanul sunt ţările din care terorismul islamic se alimentează în continuare cu resurse umane şi financiare. În opinia experţilor şi a unor politicieni asupra regiunii tribale de la graniţa afgano-pakistaneză ar trebui să se concentreze acţiunile lucide şi sistematice ale celor care nu vor repetarea tragediei de acum opt ani, de la New York şi Washington.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG