Linkuri accesibilitate

Un incident în Congresul american pe tema reformării sistemului de sănătate


Deputatul Joe Wilson
Deputatul Joe Wilson
In timpul discursului adresat Congresului, de presedintele Barack Obama, miercuri seara, unul dintre deputati – republicanul Joe Wilson – a strigat din sala, “minti”, atunci cind seful statului american spunea ca asigurarile medicale pe care le preconizeaza nu vor acoperi si imigrantii ilegali. Ce s-a intimplat dupa aceea ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela:

Deputatul Wilson si-a cerut scuze pentru iesirea sa, adauging ca nu este de acord cu politicile lui Obama, dar ca iesirea sa nervoasa a fost nepotrivita. Joe Wilson, care reprezinta o circumscriptie din Carolina de Sud a spus ca la solicitarea conducerii republicane l-a sunat pe seful consilierilor Casei Albe, Rahm Emanuel pentru a cere scuze. Wilson a explicat ca eroarea sa ar fi fost ca a vorbit cind nu ii fusese acordat cuvintul, cu alte cuvinte una de protocol si nu de necuviinta fata de presedinte. Wilson pare sa fi refuzat pina acum sa isi ceara scuze si in plenul Camerei.

Atit Obama cit si presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi au spus ca aceasta controversa trebuie depasita, dar lideri de frunte democrati sint de parere ca Wilson ar trebui sa isi recunoasca eroarea, in fata colegilor, in plenul forului legislativ. Numarul doi democrat, Steny Hoyer a spus ca “presedintele vine sa ne vorbeasca la invitatia Congresului” si ca ceea ce Joe Wilson a facut este un gest pe care nu l-a mai vazut in 29 de ani de cind se afla in forul legislativ.

Democratul Jim Clyburn, decanul delegatiei statului Carolina de Sud, in Congres a spus ca va sprijini sanctionarea colegului sau daca acesta nu va face gesturi, care sa reduca tensiunea. Barack Obama a declarat ca toti oamenii comit erori si ca apreciaza faptul ca deputatul si-a cerut imediat scuze. Casa Alba prefera ca deputatii sa se concentreze asupra reformarii sistemului medical si evita orice situatie care le-ar putea deturna atentia.

Republicanii au incercat public sa-i ia apararea lui Wilson, dar in particular multi s-au plins ca gestul pune intr-o lumina nefavorabila demersul lor in legatura cu programul de de reformare a sistemului de ingrijire a sanatatii. Wilson continua sa sustine ca anumite prevederi ale planului democrat s-ar aplica si imigrantilor ilegali, ceea ce democratii neaga.
XS
SM
MD
LG