Linkuri accesibilitate

Preşedintele şi premierul nu găsesc cu cale să predea civilizat puterea


Nicolae Andronic
Nicolae Andronic

Nicolae Andronic (PPR): "Comuniştii s-au deprins în aceşti ani să activeze ca uzurpatori"

Parlamentul Republicii Moldova ar putea avea în premieră 4 vicepreşedinţi. Împreună cu şeful legislativului, conducerea parlamentului va fi reprezentată de toate fracţiunile, desigur, dacă deputaţii comunişti vor accepta oferta majorităţii liberale şi democrate de a-şi delega un reprezentant. Tradiţional, Parlamentul a avut pînă acum 2 vicepreşedinţi, unul fiind din partea opoziţiei. Decizia de a extinde numeric conducerea Parlamentului, aşa încît să reprezinte toate fracţiunile, a fost motivată prin practicile unor ţări vecine ca România sau a celei din Federaţia Rusă. Însă comuniştii au criticat decizia sub aspectul cheltuielilor.De notat că parlamentul a delimitat şi o funcţie de prim-vicepreşedinte şi care i-a revenit liderului Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean.

Invitatul nostru din această dimineaţă este fostul deputat Nicolae Andronic, acum preşedinte al Partidului Popular Republican, care în trecut a deţinut funcţia de prim-vicepremier în guvernul ADR, iar mai înainte în anii 94-95 a fost şi vicepreşedinte al Parlamentului. Dle Andronic, bună dimineaţa.

Radu Benea: Am să vă adresez întrebările împreună cu colega mea Valeria Viţu. Dle Andronic, dvs aveţi o bogată experienţă de parlamentar – de 8 ani de zile, neîntrerupt, începînd cu primul parlament. Aţi fost o bună vreme şi vicepreşedinte în legislativ. Vreau să vă întreb mai întîi ce atribuţii are un vicepreşedinte al Parlamentuluim, cîtă pondere sau putere reală deţine?

Nicolae Andronic: Cu 15 ani în urmă era cu totul altă situaţie. În principiu un vice-preşedinte de Parlament bun poate spera toată viaţa că va înlocui cândva preşedintele Parlamentului, ceea ce nu se mai întâmplă sau trebuie să înţelegem şi să le lămurim cetăţenilor că, atât preşedintele Parlamentului cât şi vicepreşedintele, în comparaţie cu alţi deputaţi, are tot un vot şi, de fapt, trebuie să-şi aducă tot aportul pentru a crea o atmosferă de lucru colectivă în Parlament. În al doilea rând, este important să vegheze asupra lucrului comisiei la care este responsabil. De fapt, 9 comisii vor fi repartizate câte două, de care vor avea grijă câte un vicepreşedinte şi el va încerca să ajute deputaţilor să elaboreze legi sau modificări la legi care vor îmbunătăţi viaţa. Atât.

Radu Benea: Dar era nevoie tocmai de 4 vicepreşedinţi, dintre care unul este prim-vicepreşedinte? Nu se vor reduce ele la nişte funcţii simbolice sau vor birocratiza mai mult activitatea legislativă?

Nicolae Andronic
: Radu, mie îmi pare că noi mergem pe o pistă falsă, o capcană întinsă de comunişti. De fapt, votul de ieri ne-a demonstrat că în această telenovelă de alegere şi de formare a organelor de conducere a Parlamentului s-a soldat cu două rezultate – tragice şi comice. Tragice pentru comunişti deoarece ei au văzut că alianţa trăieşte şi nu s-a destrămat, cu toate că au făcut tot posibilul să se destrame, şi bună pentru cetăţeni, Alianţa şi-a demonstrat capacitatea de a vota împreună şi de a găsi nişte compromisuri. Şi comic este că - ori despre cheltuieli, despre reduceri vorbeşte Ţurcan, care chiar în aprilie, dacă ţineţi minte, când a fost şi el o lună prim-vicepreşedinte, îndată s-a pricopsit şi el cu o maşină nouă, chiar cu numere noi, care nu erau înainte folosite de vicepreşedinţi - Parlament-004. Comuniştii încearcă marea cu degetul şi o să vadă şi ei cum este să fii în opoziţie şi ne duc special pe această pistă ca să discutăm că acestea sunt cheltuieli mari. Nu cred. În Parlament nu se cheltuie şi nu se economiseşte, în sensul politic.Acesta este preţul democraţiei. Noi ne învăţăm să trăim într-un stat care va fi condus, eu am spus de multe ori, în coaliţie. Cheltuielile vor fi limitate, cred eu, şi trebuie să fie limitate la nivelul Executivului. Aceasta este preţul democraţiei iar democraţia costă scump.

Valeria Viţu: Dle Andronic, totuşi, cît de motivată vi se pare decizia majorităţii parlamentare? Nu pare a fi una stranie, cum spunea deputatul comunist Vladimir Ţurcan, care a folosit argumentul unor cheltuieli nejustificate în toiul crizei?

Nicolae Andronic: Ei, comuniştii încă câte vor spune şi dacă vom începe să-i discutăm, vom pierde timpul şi nu vom putea vorbi despre ce moştenirea ne lasă. Nu mai sunt aceste cheltuieli importante. Cheltuieli mari au fost atunci când comuniştii, timp de 8 ani, au mers de vineri până duminică acasă cu maşinile de serviciu. Cheltuieli mari au fost atunci când Voronin îşi construia vila la Condriţa şi alte localuri. Eu cred că aceste costuri vor fi recuperate. Este nevoie şi deja e timpul să fie formate organele de conducere atât a Parlamentului cât şi a Guvernului deoarece prin această demisie stranie a Guvernului, observăm un sabotaj complet şi de aceea nici nu trebuie să atragem atenţia.

Radu Benea
: Apropo, Domnule Andronic, pentru că aţi amintit de demisie, cum vi se pare ştirea, sigur să vedem dacă se va întâmpla aşa sau nu, dacă îşi va pune astăzi Domnul Preşedinte demisia, în cadrul unui demers televizat şi notificând în scris Parlamentul. Dar dacă se va întâmpla aşa...?

Nicolae Andronic
: Nu e nimic straşnic.

Radu Benea
: De ce nu în faţa Parlamentului?

Nicolae Andronic
: Vroiam să vă spun că de dimineaţă am citit ziarul „Comunistul” şi am găsit acest testament politic, adresat cetăţenilor şi cred că cu acesta va ieşi - minte şi spune lucruri care nu-i aparţin. De altfel, el ne spune că ne lasă pace pe Nistru, când în 2001 ne-a anunţat că în doi ani va soluţiona problema transnistreană. El încearcă să-şi muşamalizeze insuccesele în această adresare. Nici Greceanâi dar şi nici Voronin nu încearcă să predea civilizat puterea. Ei nu au venit în faţa Parlamentului să-şi depună mandatul sau să mulţumească Parlamentului care i-a ales deoarece în aceştia ani s-au deprins să activeze ca uzurpatori. Şi când aţi spus dumneavostră că o funcţie de vice-speaker e a opoziţiei, nu a fost chiar aşa. Nu a fost Roşca niciodată în opoziţie faţă de comunişti. Şi noi am lucrat doi vice-speakeri în 1994-1995 dar vreau să vă spun că trebuia să oferim posturile şi altora.

Radu Benea
: Dar tocmai asta le-au reproşat comuniştilor partidele liberale după alegerile din 5 aprilie, cînd comuniştii au vrut să creze o a treia funcţie de vicepreşedinte, adică s-a invocat argumentul cheltuielilor pentru un reprezentant al comuniştilor, opoziţia refuzând atunci să ia acea funcţie.

Nicolae Andronic: Opoziţia de aceea şi este opoziţie ca să critice orice pas al puterii. Va conştientiza populaţia că nu acesta este momentul asupra căruia trebuie să se gândească, va fi bine dar dacă nu - ne vom ocupa cu aceste mărunţişuri. Încă o dată vă spun. S-a creat o coaliţie. Moldova nu este obişnuită să lucreze, din 1999, în condiţiile unei coaliţii şi ar trebui să ne bucurăm că aceşti politicieni au găsit tărie de caracater ca să formeze organele de conducere ale Parlamentului.

Radu Benea
: Credeţi că această formulă este optimă, de fapt, pentru funcţionarea Alianţei?

Nicolae Andronic
: În afară de propunerea domnului preşedinte Mihai Ghimpu de a oferi o funcţie de prim-vicepreşedinte şi comuniştilor. Adică, eu cred că el exagerează acum şi aş vrea să nu calce pe grebla pe care am călcat noi în 1999 când îl purtam pe Voronin la televiziune, când le dădeam toate favorurile democratice şi într-un fel sunt adeptul că de la comunişti se poate de învăţat puţin de a avea o democraţie dirijată, nu aşa cum am conceput-o noi în 1999 şi vedeţi ce au făcut ei aceşti ani. Populaţia are nevoie acum şi de unele schimbări şi de decizii clare dar nu numai de-a jocul de-a democraţia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG