Linkuri accesibilitate

Printre deşeuri


De ce ignoră opinia publică problema poluării?

Vicepreşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba a declarat deunăzi următoarele: “În Moldova există cantităţi enorme de deşeuri toxice. Întreprinderile nu pot să-şi prelucreze deşeurile şi nici nu au unde să le depoziteze. E o sarcină aproape irealizabilă să depozitezi aceste deşeuri în condiţiile în care nu există tehnologii de prelucrare. Cantitatea deşeurilor şi riscurile generate de ele cresc”.

Aş remarca întîi de toate un amănunt curios. Vocea plină de îngrijorare a Mişcării Ecologiste atenţionează mereu opinia publică dar… nu e prea băgată în seamă. Faptul acesta e de-a dreptul ciudat în condiţiile în care Moldova are mari probleme în domeniul ecologiei. Cu toate că trăim într-un mediu foarte poluat, “verzii” autohtoni nu pot nicidecum intra în parlament. Probabil, strădania lor de a proteja mediul ambiant li se pare alegătorilor neimportantă în raport cu treburile statului.

Să revenim însă la proliferarea deşeurilor toxice şi nu numai. Bineînţeles că sîntem foarte departe de Japonia, SUA şi Uniunea Europeană care au deja întreprinderi de prelucrare a deşeurilor toxice şi care reuşesc chiar să facă din această prelucrare o sursă de energie. Noi, zice Vladimir Garaba, abia începem să ne gîndim la această posibilitate şi nici bani nu avem. Între timp mormanele de deşeuri cresc cu repeziciune. E adevărat că şi o ţară influentă ca Rusia nu are încă asemenea întreprinderi de prelucrare a deşeurilor. Acolo însă teritoriul imens al ţării oferă deocamdată suficiente locuri de depozitare a deşeurilor. Moldova, cu teritoriul ei liliputan, e altă mîncare de peşte. Aici nu mai e loc pentru deşeuri. Unde să le mai aruncăm? Că nici rîul Bîc nu e nelimitat.

Într-o ţară mică şi poluată, cum e Moldova, problema prelucrării deşeurilor ar trebui să fie cel puţin la fel de importantă ca şi deschiderea ambasadelor în străinătate. Dacă găsim mereu bani pentru ambasade, de ce să nu încercăm să-i căutăm şi pentru soluţionarea problemei deşeurilor?
XS
SM
MD
LG