Linkuri accesibilitate

Rusia nu pare să dea curs ofertei de relansare a relaţiilor dintre Washington şi Moscova


Barack Obama şi Dmitry Medvedev în faţa tunului Ţarului

Un acord post START ar fi un semn de dezgheţare a legăturilor ruso-americane

Când preşedintele Barack Obama şi-a început mandatul în Statele Unite, el a promis să relanseze relaţiile cu Rusia. Relansarea a început cu ocazia vizitei făcută la Moscova în iulie, unde Obama a spus că Rusia şi Statele Unite nu sunt sortite să rămână adversare eterne. În Europa de Est, promisiunile preşedintelui american au trezit îngrijorare că Washingtonul le va sprijini mai puţin de dragul strângerii legăturilor cu Moscova. Corespondentul Europei Libere Gregory Feifer s-a interesat dacă politica preşedintelui Obama dă roade.

În loc să rămână veşnic pe poziţii antagonice, a fost mesajul preşedintelui Obama, Moscova şi Washington-ul pot coopera mai strâns, în ciuda divergenţelor care rămân – mai ales în ceea ce priveşte politica Rusiei faţă de vecini şi extinderea spre est a alianţei NATO.

"Obama priveşte cu ochi proaspeţi la o serie de chestiuni. Aşa că poate imprima o cotitură importantă istoriei mondiale” – este opinia profesorului Marshall Goldman de la Universitatea Harvard. El crede că însăşi noţiunea de relansare a relaţiilor introdusă de Obama a diminuat tensiunile dintre Moscova şi Washington.

Dar totul s-a oprit aici, cred alţi analişti. Chiar dacă preşedintele rus Dmitri Medvedev a salutat poziţia lui Obama, spunînd că Rusia este gata să-şi asume propria contribuţie la modernizarea şi îmbunătăţirea relaţiilor, în realitate a făcut paşi într-o direcţie opusă.

În august, Kremlinul şi-a mărit prezenţa militară în republicile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. Apoi, printr-o modificare legislativă, a simplificat procedura de trimitere a trupelor în străinătate pentru apărarea cetăţenilor ruşi şi prevenirea agresiunilor străine.

Care este atunci efectul strategiei Obama?

Analistul politic de la Moscova, Kirill Rogov crede că ofensiva diplomatică a preşedintelui american a trecut pe lângă urechile politicienilor ruşi: "Pentru ei, spune Rogov, politica este întotdeauna un joc în care atunci când unul câştigă, celălalt trebuie neapărat să piardă. Iar aceasta înseamnă că rezultatele politicii de relansare promovată de Obama pot duce la o mare dazamăgire, chiar dacă ideea în sine pare lăudabilă".

După părerea lui Rogov, Rusia şi Statele Unite aşa şi nu s-au înţeles asupra regulilor de joc în privinţa fostului spaţiu sovietic. Moscova semnalează acum că este gata, din nou, de confruntare cu Occidentul, de data aceasta pe câmpul de bătălie al Ucrainei, care se pregăteşte de alegeri prezidenţiale. Nu numai că Rusia ar dori să împiedice ţara vecină să adere la NATO, dar ar vrea să o readucă în propria sferă de influenţă, crede Rogov.

Pentru un alt analist, Viktor Kremenyuk de la Institutul rus pentru Statele Unite şi Canada, nu chestiunea sferelor de influenţă, ci a valorilor diferite joacă astăzi rolul cel mai important în relaţia Moscova-Washington: "Suntem diferiţi şi aceasta este un fel de provocare. Putem oare convieţui avînd valori diferite?"

O întrebare complexă, pe care Kremenyuk o lasă fără răspuns. El preferă să măsoare succesul politicii lui Obama de relansare a relaţiilor cu Rusia în lucruri mai concrete. Se va dovedi un succes sau nu dacă cele două ţări reuşesc sau nu să semneze, aşa cum s-au angajat, până la sfârşitul acestui an, un nou acord de dezarmare nucleară în locul acordului Start din 1991 pe cale să expire.
XS
SM
MD
LG