Linkuri accesibilitate

Demisia premierului şi a cîtorva miniştri - un demers lipsit de demnitate


 Vlad Filat (PLDM)
Vlad Filat (PLDM)

Liderul PLDM Vlad Filat declară că pentru un transfer civilizat al puterii Zinaida Greceanîi ar fi trebuit să-şi exercite funcţia pînă la instituirea noului cabinet

Valentina URSU: Domnule Vlad Filat se poate vorbi despre faptul ca lucrurile intra in albia lor fireasca din moment ce si deputatii comunisti participa la formarea structurilor Legislativului?

Vlad FILAT: Situatia este mult mai buna comparativ cu zilele trecute. Comunistii au devenit cooperanti in parlament. Ei au delegat reprezentantii lor in Biroul Permanent, ceea ce este foarte important pentru a incepe activitatea legislativului.

Valentina URSU: Chiar au lasat sa se inteleaga ca vor desemna si candidatura pentru functia de vicespeaker,care le-a fost rezervata.

Vlad FILAT: Ei au dat de inteles ca se vor mai gandi si vor lua o decizie. Sunt sigur ca ei vor delega candidatura si pentru vicepresedintele Parlamentului dar vor numi si persoane pentru a prelua conducerea celor patru comisii permanente. Si asta pentru ca ei sunt intr-o situatie sensibila.

Valentina URSU: La ce va referiti?

Vlad FILAT: Comunistii au adus Republica Moldova la o situatie foarte si foarte critica. Si aici ma refer la problemele ce tin de criza economica dar si de cea sociala. Si ceea ce intreprind ei? Mie mi se pare ca deocamdata comunistii nu isi dau seama de greselile pe care le comit si impactul acestor actiuni ale dansilor. Este vorba despre demisia premierului, dar si a catorva ministri din guvernul comunist.

Valentina URSU: Dar ce ar putea sa se intample in aceasta scurta perioada, de doar cateva zile, pana la desemnarea unui nou cabinet de ministri?

Vlad FILAT: Nu cred ca se vor intampla lucruri foarte grave, insa cu certitudine va plana o atmosfera de haos in administratia publica centrala. Dar trebuie sa spun ca deplina responsabilitate revine celor care au ocupat functiile respective. Atat functia de premier cat si cea de ministru e una foarte responsabila. Mai intai e vorba de obligatiuni si apoi de drepturi. Demnitatea ar fi un factor determinant. In opinia mea atat sefa guvernului cat si ministrii ajunsi in parlament trebuiau sa-si exercite atributiile functionale pana la instituirea noului guvern. Si asta ca sa transmita firesc, in mod civilizat functiile respective, eventual ,chiar in urma unor discutii in asa fel incat fostul prim ministru sa-i explice succesorului anumite lucruri sau sa-i transmita starea de lucruri existenta.

Valentina URSU: Domnule Filat, va asteptati ca maine in cadrul sedintei in plen a parlamentului sa vina guvernul sa-si prezinte demisia, asa cum cere legea sau cum se va proceda?

Vlad FILAT: Actualul govern urmeaza sa-si prezinte demisia atunci cand va decide parlamentul , fiindca nu va fi un simplu act de demisie si noi vom mai discuta despre acest lucru. Sa nu creada deputatii comunisti sau cei care sunt in executivul republican ca uite au guvernat atat timp si foarte usor se vor spala pe mani. Urmeaza sa constatam o situatie, una foarte critica pe care o avem si urmeaza printr-o hotarare de parlament sa-I obligam pe cei care detin functii la ora actuala sa-si exercite atributiile functiei pana la desemnarea unui nou guvern.

Valentina URSU: Ce urmeaza sa se intample in continuare, sa fie confirmat un nou guvern sau sa fie ales un alt sef de stat?

Vlad FILAT: Tinand cont de situatia creata, se impun anumite modificari in strategia si tacticile AIE. Un lucru este cert, trebuie cat mai curand posibil sa numim un nou guvern.

Valentina URSU: Si cand ar putea avea loc acest eveniment ?

Vlad FILAT: In functie de ziua cand Voronin isi va prezenta demisia, fie ca se intampla maine, fie ca va avea loc luni, mai tarziu nu-i pemite legea.

Valentina URSU: Si daca va fi luni?

Vlad FILAT: Atunci urmeaza prin decizia parlamentului sa aprobam decizia si sa o transmitem Curtii Constitutionale pentru a aviza aceasta decizie ca ulterior presedintele parlamentului sa exercite si atributiile presedintelui Republicii Moldova, dupa care el avand dreptul de a semna decretul de numire a candidatului pentru functia de premier. Asa dar, in functie de decizia Curtii Constitutionale, acest lucru ar putea sa aiba loc miercurea viitoare, astfel incat pana la finele saptamanii sa avem un nou guvern. Trebuie sa actionam promt, sa nu tergiversam timpul . Sigur ca va fi o guvernare nu atat de usoara. Va fi o guvernare de coalitie, reprezentata de patru partide. Bineinteles ca sunt si unele puncte de vedere diferite. Dar asta nu inseamna ca sunt si contradictorii sau diametral opuse. Noi nu avem nevoie de prea mult timp pentru a ajusta structura noului guvern dar si programul lui de activitate.

Valentina URSU: Functia de premier i-a revenit PLDM si ea va apartine. Ati decis cate ministere vor fi in noul guvern? Ati repartizat aceste ministere in cadrul AIE?

Vlad FILAT: Functia de prim ministru apartine statului Republica Moldova. Daca voi fi investit in aceasta calitatate urmeaza sa exercit atributiile functionale. O voi face cu o mare responsabilitate si in cunostinta de cauza. Deocamdata nu am ajuns sa repartizam ministerele. Cu certitudine voi avea un cuvant de spus. Trebuie sa fie clar pentru toata lumea, eu nu voi fi un premier de carton. Asumat accept aceasta functie importanta. Aceasta inseamna ca am nevoie si de instrumentariul necesar pentru a indeplini programul de guvernare si angajamentele asumate nu numai de catre PLDM dar si de catre intreaga alianta. In acest sens am nevoie de o structura eficienta, de oameni cu capacitate si vocatie care vor ajunge in executiv si vor ajuta la guvernare dar nu se vor pozitiona doar in functii.

Valentina URSU: Sa va intreb despre prioritatile noii guvernari si despre primele actiuni pe care le veti intreprinde eventual in calitate de premier.

Vlad FILAT: Suint foarte multe, chiar este greu sa le prioritizez. Sigur ca foarte multa lume intreaba despre abolirea regimului de vize pentru cetatenii Romaniei, am vorbit despre aceasta prima actiune. Urmeaza sa adoptam decizii cu caracter economic, care ar impulsiona relatiile Moldovei cu donatorii externi. Dialogul cu ei a si demarat deja. Dificitul bugetar este enorm, el poate fi finantat doar cu sprijinul din exterior.

Valentina URSU: Probabilitatea unor alegeri anticipate mai este una reala?

Vlad FILAT: Sigur ca ramane aceasta probabilitate. Dar eu am avut aceasta liniste interioara, o am si in continuare ca vor fi voturile necesare pentru a allege si seful statului. Alegerile anticipate sunt foarte grave pentru Republica Moldova. Insa vreau sa va asigur ca sunt cel mai putin dorite de catre PCRM.
Previous Next

XS
SM
MD
LG