Linkuri accesibilitate

Plenul parlamentului: alegerea prim-vicepreşedintelui şi a doi vicepreşedinţi


PCRM şi-a luat răgaz pînă vineri pentru a propune candidatul la cel de al 3-lea post de vicepreşedinte

Deputaţii au ales în şedinţa de astăzi prim-vicepreşedintele şi doi vicepreşedinţi ai legislativului. Asta după ce majoritatea parlamentară a hotărât prin vot să instituie o a treia funcţie de vecepreşedinte al Parlamentului.

În funcţia de prim-vicepreşedinte al legislativului a fost ales liderul Alianţei Moldova Noastră Serafim Urechean. Două funcţii din cele trei de vicepreşedinţi au revenit deputaţilor PLDM şi PD, Iurie Ţap şi Marcel Răducanu. Comuniştii au solicitat în timpul consultarilor avute cu speakerul Mihai Ghimpu funcţia de prim-vicepreşedinte, după cum a anunţat ulterior chiar preşedintele Parlamentului.

Mihai Ghimpu: „În ceea ce priveşte doleanţa PCRM, dacă ei solicită funcţia de prim-vice-preşedinte, ce-i drept au spus că rezervăm, nu votăm astăzi pentru a nominaliza, eu cred că noi putem găsi înţelegerea şi după votarea hotărârii pe care am adoptat-o împreună. Putem reveni şi dacă vor dori în continuare ca funcţia care-i revine să nu fie în calitate de vicepreşedinte, ci de prim-vicepreşedinte, noi prin vot putem hotărî orice.”

După replica speaker-ului Mihai Ghimpu, PCRM a anunţat că va decide în cadrul fracţiunii pe cine să desemneze la funcţia de vicepreşedinte, propunere, care potrivit deputatului comunist Mark Tkaciuc va fi înaintată la următoarea şedinţă a Parlamentului, adica maine. Fracţiunea PCRM s-a arătat deasemenea nemulţumită de decizia majorităţii parlamentare care la propunerea speaker-ului a instiuit o a treia funcţie de vicepreşedinte al legislativului, in asa fel fiecare grup parlamentar are si o functie de vicepresedinte. Comuniştii au declarat că nu există niciun argument pentru aceasta şi că odată cu majorarea numărului de vicepreşedinţi vor creşte şi cheltuielile.

Vladimir Ţurcan: ”Logica e stranie. Noi pe de o parte vorbim despre necesitatea reducerii cheltuielilor, dar pe de altă parte... Sau în sensul că fiecare vicepreşedinte trebuie să aibă birou, maşină etc. Eu nu înţeleg.”

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat a respins însă aceste acuzaţii, asigurând că nu vor fi majorate cheltuielile: „Domnule Ţurcanu, eu vă asigur că la capitolul reduceri de cheltuieli veţi fi martor. Dar aceste cheltuieli vor fi reduse de la funcţionarii care au fost şi au parazitat până în prezent bugetul statului pe banii cetăţenilor.”

Până acum parlamentul avea doi vicepreşedinţi. După alegerile din 5 aprilie, comuniştii au instituit o funcţie de prim-vicepreşedinte şi doi vicepreşedinţi. L-am întrebat pe unul din noii vicepreşedinţi ai Parlamentului, Iurie Ţap în ce măsură e nevoie de încă o funcţie de vice-speaker şi dacă instituirea ei nu a fost necesară doar pentru a impaca toate fracţiunile parlamentare.

Iurie Ţap: „Între vicepreşedinţi, eu văd divizarea prin dispoziţia preşedintelui Parlamentului domeniile de activitate şi fiecare dintre vicepreşedinţi va avea un domeniu distinct de care se va preocupa şi unde va organiza ajustarea cadrului legislativ. Vicepreşedinţilor le-ar reveni un rol important în ceea ce priveşte conlucrarea între comisiile permanente şi controlul din partea legislativului privind implementarea cadrului legislativ. De aceea eficienţa poate şi trebuie să sporească. ”

Tot în şedinţa de astăzi Parlamentul a ales membrii Biroului Permanent, precum şi componenţa numerică a comisiilor din legislativ. Biroul permanent este alcătuit din 13 deputaţi, dintre care patru comunişti, patru din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, preşedintele, prim-vicepreşedintele şi cei trei vicepreşedinţi ai parlamentului fiind membri ai Birolului din oficiu.

În noul parlament vor activa nouă comisii permanente, faţă de cele zece care erau anterior. Asta după ce au fost comasate comisiile care se ocupă de problemele culturii, tineretului, sportului, ştiinţei. Fiecare comisie este alcătuită din 11 deputaţi, cu excepţia celei pentru drepturile omului, compusă din 12 membri, care a fost denumită Comisia pentru drepturile omului şi relaţii interetnice.

AIE a oferit comuniştilor patru funcţii de preşedinte de comisie, cinci urmând să le revină deputaţilor din coalitie. Următoarea şedinţă a Parlamentului va începe mâine la ora 14.00, după şedinţa Biroului Permanent programată pentru ora 10.00.
XS
SM
MD
LG