Linkuri accesibilitate

"O victorie morală" şi "drum deschis pentru AIE"


"Evenimentul zilei" consemnează şi posibilitatea unor noi alegeri anticipate

Drum deschis pentru Alianta pentru Integrare Europeana – rezulta dintr-un grupaj de opinii publicat de Evenimentul zilei. Validarea la Curtea Constitutionala a alegerii lui Mihai Ghimpu la conducerea Parlamentului este o uriasa victorie morala – sustine Val Butnaru, directorul publicatiei Jurnal de Chisinau, intr-o declaratie pentru cotidianul de la Bucuresti. In acest moment, nu ar mai exista niciun dubiu ca se vor gasi in randul comunistilor voturile necesare alegerii presedintelui propus de Alianta, e de parere jurnalistul moldovean. Evenimentul zilei insereaza si opinia lui Valeriu Saharneanu, presedintele Uniunii Jurnalistilor din Republica Moldova. Acesta nu exclude scenariul unor alegeri anticipate provocate chiar de Alianta pentru Integrare Europeana, pentru a statua public declinul puternic de popularitate inregistrat de partidul lui Vladimir Voronin.

Gardianul
incheie o stire la tema in aceeasi nota de incredere: “patriotii din PCRM” il vor vota pe presedintele propus de Alianta, sustine Serafim Urechean, de la Alianta Moldova Noastra.

La Bucuresti, se indesesc comentariile pe ideea unei eventuale candidaturi a lui Traian Basescu la presedintia Romaniei, din postura de independent. In Evenimentul zilei, Silviu Sergiu vorbeste despre incercarea sefului statului de a egala reusita unui alt independent, Sorin Oprescu, la alegerile pentru primaria Bucurestiului insa, anul trecut. Cum pe primarul general il bate gandul sa-si incerce din nou norocul, tot ca independent dar pentru fotoliul de la Cotroceni, Basescu ar vrea sa i-o ia inainte – rezulta din editorialul lui Silviu Sergiu.

In acelasi ziar, Horia Roman Patapievici discuta obsesia anti-Basescu, si o face pornind de la o intamplare recenta: in sala Ateneului Roman, s-a huiduit zilele trecut in momentul in care marele muzician Maxim Vengerov, a primit o decoratie acordata de presedintele Romaniei. Cum publicul de la Ateneu nu este acelasi cu cel de pe stadion, Patapievici se intreaba cum s-a ajuns aici? Ce anume justifica o asemenea atitudine? Concluzia: alegatorul roman este captivul unui mecanism psihologic devastator, pus in miscare de trusturile media si de presa scrisa. Multi oameni au ajuns sa-l deteste pe actualul presedinte fara sa poata spune insa si de ce. Acesta este, crede comentatorul de la Evenimentul zilei, si il citam, “marele si nimicitorul triumf al spalarii pe creier anti-Basescu”.
XS
SM
MD
LG