Linkuri accesibilitate

Confiscarea cărării către mânăstirea Condriţa


În Timpul Denis Cenuşă se întreabă dacă decizia CC este o cedare sau o tactică PCRM

În presă au început să apară primele comentarii vizavi de pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale în privinţa alegerii lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului.

„Cărţile” cui au fost jucate marţi de Curtea Constituţională se întreabă analistul Denis Cenuşă în TIMPUL. Concluziile Curţii nu pot fi calificate în mod tranşant drept „triumf al legii” sau „un moment istoric”. Pentru că, scrie Denis Cenuşă, respingerea cererii PL de a suspenda dezbaterile, precum şi numărul egal de voturi, denotă faptul că acţiunile Curţii ar putea reprezenta atât posibile „cedări” ale comuniştilor, cât şi unele manifestări deliberate ale PCRM, opinează analistul.

Într-un alt comentariu din TIMPUL semnat de Constatin Tănase, editorialistul opinează că decizia de marţi a Curţii Constituţionale, i-a mai oferit Alianţei pentru Integrarea Europeană o bilă albă. Dacă astăzi s-ar face un sondaj de opinie, crede Constantin Tănase, s-ar dovedi că Alianţa vine la guvernare pe un val de popularitate crescândă. Însă editorialistul atenţionează membrii acesteia că este foarte important să valorifice corect şi plenar această popularitate.

Primele reacţii internaţionale la alegerea lui Mihai Ghimpu în calitate de preşedinte al legislativului i se par drastice lui Vasile Grozavu de la Moldova-Suverană. Şi mai sumbre vor fi perspectivele R.Moldova, crede Grozavu, în cazul în care Alianţa îl va desemna pe Ghimpu şi preşedinte în exerciţiu. Pe de altă parte, jocul politic al Partidul Comuniştilor, care este unul corect în opinia lui Grozavu, ar fi apreciat de mediile internaţionale.

Faptul că comuniştilor nu le-a reuşit spargerea Alianţei şi schimbarea raportului de forţe în Parlament a şi determinat, Curtea Constituţională, opinează Petru Grozavu în Ziarul de Gardă, să adopte decizia pe care a adoptat-o. Şi, în acest sens, scrie Grozavu, nu Curtea a dat câştig de cauză Alianţei, ci dimpotrivă, Alianţa, prin unitate, s-a impus în faţa Curţii şi a determinat-o, să se conformeze Legii. Şi realităţilor politice de după 29 iulie.

Reporterii de la Ziarul de Gardă au fost săptămâna aceasta la Condriţa, unde au aflat că din cauza reşedinţei de stat a preşedintelui Voronin, locuitorii satului Ulmu, r. Ialoveni, au rămas fără calea spre mânăstirea de la Condriţa. Acum aproximativ 5 ani, scriu reporterii, când reşedinţa de stat a fost înconjurată cu gard din sârmă ghimpată, a fost îngrădită şi cărarea ce ducea prin pădure către sfântul lăcaş. Mai mult decât atât, ţăranii din satul Ulmu au rămas şi fără izvorul din pădure.
XS
SM
MD
LG