Linkuri accesibilitate

Dulăii dulandragii


Problema cîinilor uliţarnici nu este o prioritate a cinovnicilor

Cum şi era de aşteptat, ofensiva cîinilor vagabonzi continuă. Săptămîna trecută, un dulău dezlănţuit a muşcat o fetiţă de trei ani chiar în sectorul Centru al capitalei noastre europene. Fetiţa şi mama acesteia au fost atacate în timp ce se întorceau acasă. Fetiţa a suportat un şoc şi nu a putut vorbi cîteva ore.
De menţionat că acest caz are loc după ce, acum cîteva luni, un cetăţean a fost ucis de o haită de cîini pe strada Munceşti. Se vede că moartea lui nu i-a alertat prea tare pe cinovnicii autohtoni. Apar alte victime, iar cîinii vagabonzi zburdă în continuare prin oraş. Numai în 2009 la Cabinetul Antirabic au venit 300 de oameni muşcaţi de cîini.

ADDENDUM
The usual Dog about the Town /Is much inclined to play the clown / He's very easily taken in / Just chuck him underneath the chin / Or slap his back or shake his paw ..
T. S. Eliot
Ziceam şi acum un an, şi acum doi ani, că problema cîinilor vagabonzi e una insolubilă. Ea face parte din categoria problemelor neimportante pentru marii cinovnici. Tot neimportantă este şi problema instalaţiilor de epurare uzate sau problema ţevilor ruginite care crapă mereu în toate sectoarele capitalei europene. O altă problemă neimportantă sînt drumurile proaste, apele poluate şi imposibilitatea prelucrării deşeurilor. Fiind neimportante, aceste probleme sînt lăsate în voia sorţii şi devin un fel de fatalitate. Fiind neimportante, ele nu pot fi înlăturate nici atunci cînd – în mod miraculos – apar bani pentru înlăturarea lor. Aflu, bunăoară, că “autorităţile urmau să aloce 300 de mii de lei pentru sterilizarea cîinilor vagabonzi, dar nu au făcut-o pentru că nu se ştia ce instituţie trebuie să primească aceşti bani”.

Dar care sînt problemele importante, acele probleme pe care conducătorii moldoveni le soluţionează zi şi noapte? Am impresia că aceştia sînt mult mai eficienţi la partajarea funcţiilor şi numirea ambasadorilor, miniştrilor, judecătorilor, pretorilor, la reconstrucţia instituţiilor de stat şi la critica rivalilor politici. Probabil, cohorta cinovnicilor de felurite niveluri e dezbinată de interese antagoniste şi nu mai are timp pentru asemenea lucruri neimportante ca ţevile sau cîinii vagabonzi. Probabil, atunci cînd un alt cinovnic îţi pune beţe-n roate nu te mai poţi ocupa de soluţionarea unor probleme ale comunităţii. Astea sînt însă nişte presupuneri. Certitudinea sînt cîinii vagabonzi omniprezenţi.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG