Linkuri accesibilitate

Proiectul lui Barack Obama de a generaliza asigurarea medicală


Reston, Virginia: proteste împotriva proiectului de reformare a asistenţei medicale
Reston, Virginia: proteste împotriva proiectului de reformare a asistenţei medicale

Un demers care expune la riscuri politice majore

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a cerut Congresului American sa adopte o legislatie de reformare a sistemului de ingrijire a sanatatii. Care este miza acestui demers?

In America, circa 50 de milioane de persoane nu au asigurare medicala si in consecinta nu beneficiaza de servicii medicale adecvate, inclusiv medicina preventiva. Pe de alta parte – calitatea ingrijirii medicale in America este ridicata pentru cei care au asigurare medicala si la fel stau lucrurile si cu cercetarea in domeniul medical. Accesul la tratamente sofisticate este mai direct si mai rapid decit e cazul in tari in care sistemul de ingrijire medicala este accesibil tuturor. In ciuda faptului ca multe persoane nu-si pot permite sa se asigure, costul ingrijirii medicale este extrem de ridicat in Statele Unite, cu implicatii majore asupra finantelor statului. In sectorul privat, firmele de asigurari medicale fac bani si unii cred ca dicteaza intr-o prea mare masura mersul lucrurilor.

Presedinte dupa presedinte au incercat sa reformeze sistemul. La inceputul mandatului lui Bill Clinton, sotia acestuia—Hillary—a condus un grup de lucru in acest sens. Esecul acelei incercari i-a afectat cariera de-atunci incoace. Barack Obama stie ca facind o noua incercare se expune unor riscuri majore. Iar dreapta americana stie si ea ca acesta este un teren pe care poate speria electoratul, amenintindu-l cu socializarea medicinii, limitarea accesului la doctori de calitate, preluarea de catre stat a unor servicii de care nu se poate achita adecvat.

Aceasta confruntare a capatat forme aprinse in ultimele saptamini, in numeroase localitati din America, acolo unde politicieni au initiat dezbateri. Democratii au de optat intre a incerca sa impuna o solutie proprie, fara sprijin din opozitie sau a cauta un compromis. Ambele variante au adepti si inamici, in functie de modul in care deputatii si senatorii inteleg sa se pozitioneze electoral. Presedintele Obama crede ca un sistem de asigurare public, care sa fie in competitie cu cele private este adecvat. Celor care-l contesta, el le spune "Daca aveti idei mai bune, prezentati-le". Surse de la Casa Alba arata ca Obama doreste reforma sistemului de ingrijire medicala chiar daca nu obtine sprijin republican. Dar nu toti colegii sai de partid au aceeasi opinie. Cei din circumscriptii mai conservatoare spun ca in absenta sprijinului bipartizan, reformele reale nu se vor materializa. Iar la stinga Partidului Democrat, deputati si senatori cred ca este “acum ori niciodata”.
XS
SM
MD
LG