Linkuri accesibilitate

Moldova pe locul 94 în studiul Băncii Mondiale „Mediul de afaceri 2010”


Sediul Băncii Mondiale

Un salt de nouă locuri faţă de anul trecut -

Republica Moldova a urcat 9 poziţii, de pe locul 103 pe 94, în raportul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, fiind situată între Vietnam (locul 93) şi Kenya (95). Directorul oficiului Băncii Mondiale la Chişinău, Melanie Marlett a declarat astăzi că deşi sunt necesare mai multe reforme, R.Moldova a înregistrat progrese în mediul de afaceri în ultimul an, acestea fiind foarte importante în contextul crizei economice. Înregistrarea afacerii este posibilă în 24 de ore. Al doilea lucru esential ar fi micşorarea numărului de proceduri la înregistrarea proprietăţii private. Nu mai este nevoie acum de proiectul cadastral dacă proprietatea a mai fost înregistrată odată. Şi cel de-al 3 moment important - reducerea impozitelor. Impozitul pe venit al companiilor a fost redus de la 15 la 0.

Totodată, raportul Băncii Mondiale relevă că R.Moldova a fost apreciată cu note proaste la 7 capitole din cele 10, printre acestea fiind obţinerea creditelor, autorizarea în construcţie, închiderea unei afaceri, angajarea muncitorilor. În acest context, Melanie Marlett a declarat că Banca Mondială este disponibilă să acorde asistenţă Moldovei şi în continuare.

Prezent la lansarea studiului Băncii Mondiale „Mediul de afaceri 2010”, ministrul adjunct demisionar al economiei, Iurie Muntean a ţinut să precizeze că "R.Moldova a înregistrat progrese privind mediul de afaceri datorită acţiunilor întreprinse de autorităţile centrale, aflate până în prezent la guvernare. Ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, în special, arată insistenţa guvernului, consecvenţa şi dorinţa lui de a schimba situaţia. Practic raportul prezintă situaţia nu doar din ultimul an, ci din ultimii opt ani. Eu aş vrea să urez următorului guvern să menţină acest ritm, să menţină Moldova în topul celor 10 reformatori din lume pentru că acest raport oferă o informaţie bună pentru investitorii străini".

Expertul economic, Sorin Hadârcă consideră că R.Moldova ar putea obţine anul viitor un loc mai bun în clasamentul Băncii Mondiale şi iată de ce: ”Este un loc care marchează o etapă pe care am parcurs-o. La moment am parcurs un segment de 9 locuri, alte ţări au făcut nişte paşi mai mari în această direcţie. Important este nu doar faptul că reformele s-au efectuat într-un an dar ca acest moment să devină ceva continuu. Eu cred realmente că dacă se continuă aceste eforturi, anul viitor putem avea o situaţie şi mai bună".

Tot astăzi, directorul oficiului Băncii Mondiale la Chişinău a anunţat că încep negocierile cu guvernul în exerciţiu privind sporirea finanţării în cadrul proiectului „Ameliorarea competitivităţii în R.Moldova”.
XS
SM
MD
LG