Linkuri accesibilitate

09.09.2009 - o zi predestinată căsătoriei civile


Multe cupluri din Chişinău care au pierdut prilejul oferit de 10.10.1010 s-au grăbit să-şi spună "da" în incinta unui centru comercial (desigur în prezenţa unui ofiţer de stare civilă)

Zeci de cupluri au luat cu asalt Oficiile de stare civilă din ţară, dornice să-şi unească destinele în ziua de 9 septembrie 2009. În Chişinău, 23 de cupluri au spus „DA” în faţa ofiţerului de stare civilă în incinta unui centru comercial, unde special pentru ei a fost organizată sărbătoarea „Nunta Anului”.

„Vă declar soţ şi soţie” - binecunoscuta formulă a fost rostită de ofiţerul stării civile la încheierea înregistrării căsătoriei a 23 de cupluri care, cred că ziua de 9 septembrie 2009 este una norocoasă, mai ales pentru cei care vor să-şi unească destinele. Printre ei, Anatol şi Nina Clipa, care au decis să-şi oficializeze relaţia, la un an de când s-au cunoscut: „Data e interesantă şi din 10 cifre e cea mai mare şi am înţeles că această dată duce căsătoria până la sfârşit, adică până la infinit. Căsătoria noastră şi cum vom trăi mai departe depinde de dragostea unul faţă de altul, de relaţiile noastre şi de mai multe momente care nu-s legate de cifre”

Şi Nicu Vintea, un alt mire din Chişinău îmi spune că nu este superstiţios, în timp ce-i ajustează coroniţa alesei sale, Lumdila:„Cea mai interesantă dată a anului. Poate va fi o dată cu noroc, nu mai ştim. Nu credem în astre şi numerologie. E o dată frumoasă 999. Credem că o să ne poarte noroc în viaţă. O să avem şi 9 copii. Sunt de acord”

Astăzi, emoţiile puteau fi citite nu doar pe chipul insurateilor. Ina Castraveţ, ofiţerul stării civile care a oficiat căsătoriile, a trebuit să treacă mai multe probe pentru a putea găzdui ceremonia. Potrivit ei - anul, luna şi ziua cu acelaşi număr ar fi o ocazie specială pentru tinerele familii să transforme ziua nunţii într-una de neuitat: „Se vede că pentru ei contează de aceea şi astăzi sunt aşa de multe înregistrări oficiale de căsătorie. Dar totuşi viaţa nu-i aşa de uşoară după cum pare. Este important ca ei să meargă mână de mână şi să privească în aceeaşi direcţie

În cele mai dese cazuri, cununia civilă este urmată de cea religioasă. Preotul Octavian Moşin îmi spune că în trecut cununiile erau in zi de duminica. Între timp însă, această tradiţie s-a pierdut: „Oamenii astăzi se agaţă de aşte evenimente. Sunt mai mult tentaţi să vină la cununie în orice zi, atâta doar ca să fie o zi cu o cifră magică – 09.09.09. Nu se pune accentul pe evenimentul religios, ci pe ceva ce nu are nicio încărcătură duhovnicească, spre regret”

La 8 august 2008, au fost înregistrate peste 400 de cununii civile. În acea zi, în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet 59 de cupluri au spus „DA” în faţa ofiţerului de stare civilă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG