Linkuri accesibilitate

Statele Unite deţin timp de o lună preşedinţia Consiliului de Securitate


Preşedintele Barack Obama
Preşedintele Barack Obama

Preşedintele Obama va prezida şedinţa din 24 septembrie a Consiliului de Securitate

Preşedintele Barack Obama spera sa consolideze raporturile cu organizationa mondiala, devenind primul sef al executivului american care va prezida Consiliul de Securitate. La 24 septembrie, Consiliul se va intruni avind pe agenda neproliferarea si dezarmarea nucleara – una dintre provocarile globale pe care Statele Unite le doresc rezolvate prin cooperare internationala. Susan Rice, ambasadoarea americana la ONU a spus ca Consiliul are un rol foarte important de jucat in incercarea de a impiedica raspindirea armelor nucleare si ca aceasta este doar una dintre chestiunile care se cer abordate prin mecanisme multilaterale.

Aceasta este o modificare fundamentala de abordare fata de administratia Bush. Criticii acesteia sustin ca Bush apela la ONU doar atunci cind avea nevoie de sprijin pentru politicile sale unilaterale. In prezent, Statele Unite detin presedintia Consiliului de Securitate, timp de o luna. La New York, Barack Obama se va intretine cu alti sefi de stat, care se vor afla acolo pentru summitul cu privire la neproliferarea nucleara, care va deschide cea de-a 64-a sesiune a Adunarii Generale ONU.

Aceasta sesiune va oferi un cadru de actiune pe mai multe fronturi, toate considerate de mare importanta. Oficialitati ONU spera ca discutiile cu privire la contracararea fenomenului incalzii globale de la 22 septembrie vor crea conditii pentru ajungerea la un acord la intilnirea de la Copenhaga din decembrie. Este de asemenea posibila o intilnire gazduita de Obama si avindu-i drept protagonisti pe premierul Israelului, Beniamin Netaniahu si liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Sefii de state vor discuta de asemenea despre pericolul nuclear Iranian, dupa ce presedintele Obama a cerut Teheranului sa raspunda pina in septembrie la oferta sa de negocieri. Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad se va afla si el la New York, pentru lucrarile Adunarii Generale.
XS
SM
MD
LG