Linkuri accesibilitate

Despre „corectitudine politică“, deraieri populiste şi xenofobe


Jurnal de corespondent

Pentru a acumula cît mai multe voturi, unii politicieni apelează la argumente care se află în contradicţie chiar cu doctrina partidului ai cărui membri sunt. Exemplele de acest fel se înmulţesc în perioadele campaniilor electorale. Politicienii germani nu constituie o excepţie. Chiar dacă aici majoritatea persoanelor publice încearcă să nu depăşească limitele a ceea ce se numeşte „corectitudine politică“.

Dacă un politician german recurge la comparaţii inadecvate, dacă aduce jigniri unor minorităţi sau dacă lansează atacuri la persoană, opinia publică reacţionează nu numai iritată, ci de-a dreptul revoltată. Vorbesc de politicieni care aparţin unor partide democratice şi nu despre cei care se situează în afara principiilor sociale acceptate, neavînd acces la mass-media sau la vreo tribună parlamentară.

O deraiere verbală nu înseamă imediat şi sfîrşitul carierei unei politician democrat, deşi după un incident blamat de opinia publică, lumea este cu ochii pe el.

Un exemplu de politician care a mai încălcat regulile nescrise ale corectitudinii politice este primul ministru creştin-democrat al landului federal Renania de Nord Vestfalia, Jürgen Rüttgers. În urmă cu 9 ani el a lansat sloganul electoral, „Kinder statt Inder“ (ceea ce în traducere înseamnă: „Copii în loc de indieni). Campania lui Rüttgers se îndrepta atunci contra propunerii de a angaja în Germania informaticieni indieni - din cauza lipsei acute de specialişti autohtoni. Sloganul a fost taxat imediat drept unul rasist. În cele din urmă Rüttgers a renunţat la folosirea lui.

Acum Germania se află din nou în campanie electorală şi Rüttgers a călcat din nou în strachini. În urmă cu cîteva zile a ţinut un discurs electoral la Duisburg, lansînd un atac dur la adresa muncitorior români, angajaţi la Nokia. Filiala din Germania a firmei de telefoane mobile a fost mutată anul trecut în România.

În cuvîntarea amintită, Rüttgers a spus că muncitorii români nu sunt punctuali şi nu respectă orele de muncă (a se vedea pe Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=-s_VJddcqIE). Insinuările xenofobe ale premierului creştin-democrat au stîrnit, bineînţeles, contrareacţi vehemente, atît din partea clasei politice cît şi din partea opiniei publice. În cele din urmă, Rüttgers a fost nevoit să-şi ceară scuze. În ce măsură scuzele acestea au fost sincere, este o altă întrebare - mai ales că Rüttgers nu este la prima ieşire de acest fel.
XS
SM
MD
LG