Linkuri accesibilitate

Liderii AIE salută decizia CC şi convoacă joi Parlamentul


Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Serafim Urechean, Marian Lupu

Comuniştii susţin că hotărîrea CC a adîncit criza şi ameninţă cu alegeri anticipate

Aseară, imediat după ce a fost anunţată decizia Curţii Constituţionale, cei patru lideri ai AIE s-au întâlnit pentru a continua discuţiile cu privire la formarea principalelor structuri de conducere în stat. Înainte de întrevedere liderii Alianţei au făcut declaraţii pentru presă, arătându-se mulţumiţi de decizia Curţii care a confirmat legalitatea celor două şedinţe parlamentare organizate de cei 53 de deputaţi necomunişti.

Preşedintele Parlamentului şi al PL, Mihai Ghimpu: „Noi considerăm că este o decizie favorabilă activităţii Parlamentului. Această decizie trebuie să ne unească, să ne adune pe toţi în viitoarea şedinţă a Parlamentului şi să începem activitatea, să soluţionăm problemele pe care le aşteaptă cetăţenii.”

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a calificat drept istorică ziua de ieri în care s-a luat decizia CC:„Este o zi în care s-a pus mai presus interesul naţional decât pe alocuri interesele care au fost foarte insistent promovate ale unui partid politic.La următoarea şedinţă urmează să lucrăm conform agendei pe care ne-am propus-o. În primul rând alegerea organelor de lucru şi de conducere ale Parlamentului şi e firesc ca Parlamentul să-şi înceapă odată şi odată activitatea care-i revine prin votul care ne-a delegat în Parlament.”

Liderul AMN, Serafim Urechean şi-a exprimat speranţa că decizia CC va debloca actuala criză politică: „Să purcedem la soluţionarea problemelor, la deblocarea acestei situaţii de confruntare politică în ţară şi bineînţeles la deblocarea crizei economice.Avem foarte multe de făcut...”

La rândul său, preşedintele PD, Marian Lupu a declarat că invitaţia la dialog a AIE adresată anterior PCRM rămâne în vigoare: „Cert este faptul că situaţia rămâne neschimbată, un asemenea dialog se impune din momentul în care dorim să depăşim plenar şi complex criza politică, acest lucru se referă şi la structurile parlamentare, şi la instituirea guvernului, în egală măsură această idee se referă şi la alegerile prezidenţiale, care vor permite să evităm alegeri anticipate în ţară de care întreaga societate nu are nevoie.”

Pe de altă parte, comuniştii nu par să insufle prea mult optimism pentru un apropiat dialog cu AIE privitor la formarea viitoarelor structuri ale statului. Unul din liderii PCRM, Vadim Mişin: „Aţi sperat cumva că odată cu decizia CC va fi depăşita criza politică?! Ea doar s-a adâncit. Criza politică poate fi deblocată doar în cazul în care la putere va veni o coaliţie normală de centru-stânga. Ea încă nu a apărut. Dacă actuala aşa-numita coaliţie se va comporta în continuare la fel, atunci mă gândesc că în martie am putea avea alegeri anticipate. Ei împing ţara spre asta.”

Deputatul comunist Vadim Mişin ne-a mai spus că PCRM se va conforma totuşi deciziei Curţii Constituţionale şi se va prezenta la următoarea şedinţă a Parlamentului, care ar urma să fie convocată mîine, după cum au presupus aseară liderii AIE.
XS
SM
MD
LG