Linkuri accesibilitate

Mînca-o-ar lupu’!

Eram în ospeţie la trei graţii – trei tinere profesoare, două de engleză şi una de română –, cînd cineva dintre noi a strănutat, iar Inna s-a grăbit să anunţe... „gripa scrofină!” Încrucişarea miciurinistă (a cuvintelor) nu s-a lăsat aşteptată: gripa scrofină (pe plan mondial) + ciuma roşie (într-o ţară concretă, din nefericire chiar a noastră) = Scrofiţa Roşie! Odată lansat personajul (încă ficţional), era doar o chestiune de imaginaţie – şi numai de asta nu ducem lipsă (ce mai, trăim în plin suprarealism socialist!!!) – să-l proiectăm asupra unei personalităţi concrete, iar candidaturile au venit deîndată.

Sigur, prima a fost – cum se şi cuvine unui Premier în(că-n) exerciţiu – însăşi Zinaida Ggreceanîi (zisă şi Bloody Zîna, după celebrul ei discurs „de mamă” din aprilie curent), dar privită mai îndeaproape, am decis că nu poate fi spălată în vecii vecilor de acel Bloody Zîna cu care a fost gratulată – aferim! Să te naşti în Siberia, din părinţi deportaţi, şi să ieşi – citez: „în calitate de mamă” – pe sticlă cu un discurs de Irod ordonînd tăierea pruncilor, tragică ironie a sorţii.

Următoarea pe lista de aşteptare, ziarista Ludmila Belcenkova, moderatoarea emisiunii „Maxima” de la NIT, tot ea deputat în Parlamentul RM pe listele PCRM, se face cunoscută mai cu seamă pentru „imparţialitate politică” – şi asta dintr-un motiv cît se poate de simplu: invitaţii săi sunt doar... colegii de partid (Ivan Calin, Vadim Mişin, Mark Tkaciuk, Vladimir Ţurcan, Grigore Petrenco ş.a.) sau noii „afiliaţi” (Iurie Roşca, nici nu ştiu cum să-l prezint – preşedintele PPCD-ului sau viceprim-ministru în ULTIMUL guvern Greceanîi).

Iar din urmă vin deja tare tinerele prezentatoarele de la Moldova 1, şi ele zeloase în nobila lor misiune de „apărătoare ale statalităţii”. Ca şi cum Opoziţia, odată ajunsă la Putere (şi încă n-a ajuns, alegerea liberalului Mihai Ghimpu în funcţia de Preţedinte al Parlamentului fiind doar primul pas, adevărat – cu dreptul!), n-ar avea altceva mai bun de făcut decît să renunţe de bună voie la statul pe care ar urma să-l guverneze! Pidosnică (lipsă de) logică...

Înţeleg că postul – Moldova 1, EURO-TV sau NIT –, iar uneori şi numele (de ex., Vadim Stîngaciul, altminteri ultimul pe listă – în capul acesteia stînd directorul Companiei, ex-actorul de la „Eugene Ionesco”, Valentin Todercan, inubliabil în rolul pe care-l făcea în Aşteptîndu-l pe Godot) te obligă, dar de aici şi pînă la slujirea unui regim (Nota Bene: regim, nu stat!) care nu a ezitat să tragă în cei de-o vîrstă cu tine (iar tu, prezentatorul de la „Mesagerul”, ai continuat să necinsteşti pînă şi memoria celor ucişi, în stilul caracteristic: „elemente huliganice” şi, sigur, „antistatale”) e totuşi un drum care – verba volant – nu duce spre Templu.

Cine-şi mai aminteşte de cei cîţivi jurnalişti ruşi care, în zilele loviturii de stat avortate din 19-21 august 1991, au ieşit pe post, în sprijinul GKCP-ului? – a fost de fapt ultima lor ieşire publică. Or, la noi aceleaşi cinstite feţe grăitoare au „minţit poporul/ cu televizorul” ani în şir! Sincer să fiu, nu aş vrea să aud peste juma’ de an despre – deja! – „marii bărbaţi de stat Ghimpu, Filat, Urechen etc.” din gura aceluiaşi Stîngaciul & Co, acum dreptaci cu toţii.

Între timp lista potenţialelor Scrofiţe Roşii se completează cu noi şi noi nume – le ştie toată lumea! vor urma, cu certitudine, demisii, concedieri etc. şi chiar „vînători de vrăjitoare”, că n-am dus lipsă de ele –, astfel încît nu pot să nu mă întreb ce se întîmplă de fapt cu toţi acei prichindei care cresc cu Căciula lui Guguţă, învaţă să citească din Albinuţa lui Vieru, recită la festivităţi Limba noastră, îi studiază apoi pe clasicii români etc., etc., ca în cele din urmă să îngroaşe, în ciuda diplomelor de studii superioare, rîndurile votanţilor/ slujbaşilor PCRM?! Şi încă, multe din aceste nume vor „năpîrli” de roşu – altminteri, dacă apărea cu doar un secol mai tîrziu, Scufiţa Roşie (cea mai veche poveste europeană!!!) s-ar fi numit... Scufiţa Albastră, şi asta dat fiind că, între timp, culoarea preferată a europenilor se schimbase şi ea. Aşijderi, la noi – nu va întîrzia să apară şi Scrofiţa Albastră, cu steluţele UE pe borurile pălăriei. Mînca-o-ar lupu’!

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG