Linkuri accesibilitate

CC sistează examinarea contestaţiei PCRM


Judecătorul Victor Puşcaş despre decizia CC de a prezuma drept constituţionale hotărîrile parlamentului din 28 august

Victor PUSCAS: Probabil ca a fost o surpriza sistarea procesului de examinarea contestatiei PCRM. Se sisteaza si se prezuma ca Hotararile Parlamentului sunt constitutionale. Adica ele trebuie sa fie executate. Pentru ca astazi Curtea Constituțională a decis sistarea controlului constitutuțional asupra deciziilor Parlamentului din 28 august, inclusiv alegerea speakerului Mihai Ghimpu. Nici nu poate fi vorba despre noi alegeri sau realegere a presedintelui parlamentului. Ramane ca Legislativul sa inceapa activitatea in conformitatecu regulamentul organului legislativ. Eu am expus o opinie separata.

Valentina URSU: Domnule Puscas, dar in ce consta aceasta opinie separata, care au fost motivele sa fiti unicul judecator al CC cu un alt punct de vedere?

Victor PUSCAS: Eu socot ca toti judecatorii Curtii Constitutionale nu trebuiau sa accepte spre examinare aceasta sesizare pentru ca ea nu tine de competenta CC.

Valentina URSU: Tine doar de prevederile regulamentului Legislativului?

Victor PUSCAS: Aceasta este o problema interna a Parlamentului, ce tine de regulamentul intern. Presedintele Parlamentului a fost ales cu votul a 53 de deputati. Si aceasta este o majoritate suficienta pentru a fi recunoscuta corectitudinea alegerii sefului de legislativ. Si inca ceva. Insasi decanul primei sedinte dl Calin, chiar el a incalcat regulamentul. El nu trebuia sa intrerupa prima sedinta a Legislativului. El trebuia sa prezideze pana la sfarsit acea sedinta de constituire a noului legislativ. Dar riscul acesta si l-au asumat grupul de deputati al PCRM. Deputatii comunisti au sfidat regulamentul. Pentru ca ei au avut timp suficient pentru a forma fractiunea parlamentara. De facto, fractiunea PCRM era creata, iar de jure, ei trebuiau prrt de cinci minute sa prezinte procesul verbal si doar atat. Dar nu sa intrerupa sedinta in plen pe un termen atat de lung, tocmai cateva zile. Din punct de vedere juridic, fractiunea comunistilor de facto a fost creata.

Valentina URSU: Unele voci sustin ca deputatii comunisti doar au tergiversat …

Victor PUSCAS: Aici de acum trageti singura concluzia.

Valentina URSU: Domnule Puscas, dar as vrea sa stiu de ce sunteti singurul judecator din cei sase care ati avut o opinie separata?

Victor PUSCAS: Exista o asa numita etapa in procedura CC, care se rezuma la faptul ca mai intai, in prealabil, se examineaza daca tine de competenta Curtii Constitutionale, daca exista obiectul sesizarii. Dar dupa mine, obiectul sesizarii lipseste. Pentru ca intr-adevar nu este de competenta CC. Insa votul judecatorilor a fost 3:3, ceea ce inseamna paritate. Trei judecatori au votat pentru sistarea procesului, iar ceilalti trei au votat pentru a considera ca acestea sunt acte normative. Dar pentru ca am avut aceasta paritate de voturi, am sistat cauza.

Valentina URSU: Acuma ar trebui sa-i dorim succes legislativului…

Victor PUSCAS: … legislativului format cu o majoritate parlamentara de 53 de mandate si neaparat trebuie sa-si inceapa activitatea.

Valentina URSU: Dupa aceasta decizie a CC, domnul Mihai Ghimpu isi pastreaza functia de presedinte al Parlamentului .

Victor PUSCAS: Sigur ca da. Actele sunt recunoscute constitutionale. Actele se prezuma constitutionale datorita paritatii voturilor. Adica, repet , n-a fost examinata in esenta aceasta cauza, contestatia PCRM.

Valentina URSU: Si acum daca se anunta vacanta functiei de presedinte al tarii, domnul Ghimpu care e speaker, va prelua si functia de sef al statului pana la desemnarea unei alte candidaturi pentru aceasta inalta functie.

Victor PUSCAS: Sigur ca da.
Previous Next

XS
SM
MD
LG