Linkuri accesibilitate

Prognoză ONU: scădere masivă a remitenţelor în 2009


Muncitori migranţi tadjici în drum spre Moscova
Muncitori migranţi tadjici în drum spre Moscova

Tadjikistanul, Moldova şi Kirghistanul vor fi ţările cele mai afectate de această evoluţie

Naţiunile Unite se aşteaptă ca remitenţele la nivel global să scadă anul acesta cu între 5 şi 8 la sută, pe fondul recesiunii economice globale. Anul trecut, când criza financiară abia începea să-şi facă efectul asupra economiei reale, muncitorii migranţi au trimis acasă suma record de 350 de miliarde de dolari. Relatarea corespondentei EL, Kathleen Moore este rezumată de Alexandru Eftode.

Declinul aşteptat anul acesta de Naţiunile Unite va pune capăt unei perioade de opt ani în care suma remitenţelor, banii trimişi acasă de muncitorii angajaţi în străinătate, a crescut neîntrerupt.

Cea mai pronunţată scădere, de până la 10 la sută comparativ cu anul trecut, este aşteptată în ţările est-europene şi ale Asiei Centrale, care sunt şi cele mai dependente de banii primiţi de la muncitorii plecaţi în străinătate. Este ceea ce a spus Detlef Kotte, unul din autorii prognozei făcute de Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare.

El a explicat că Ucraina şi Rusia primesc cele mai mari sume dintre ţările regiunii. Dar ca importanţă pentru economia naţională, Tajikistanul este ţara unde ponderea remitenţelor în Produsul Intern Brut a fost anul trecut cea mai mare, de 34 la sută, Moldova a fost pe locul doi, 25 la sută şi Kirghizstan-ul - pe al treilea cu 14 la sută. „Aceste ţări, a spus Detlef Kotte, vor fi primele afectate”.

Recesiunea a lovit puternic sectoare economice în care sunt angajaţi de obicei migranţii – construcţiile şi serviciile. Mulţi şi-au pierdut slujbele, mulţi câştigă mai puţin şi mulţi muncitori se răzgândesc să mai plece în străinătate în căutare de lucru.

De regulă, muncitorii din străinătate trimit mai mulţi bani când situaţia este îndeosebi de grea acasă. Nu este şi cazul de acum. „Criza este globală iar ţările de unde sunt trimişi banii au dificultăţi macroeconomice chiar mai mari decât cele destinatare”, spune Detlef Kotte. Este un tablou mai puţin obişnuit.

Vor reîncepe remitenţele să urce în 2010, când se aşteaptă ca economia globală să se revigoreze în urma crizei?

Expertul ONU nu este foarte optimist. În primul rând pentru că numărul şomerilor aborigeni în căutare de lucru a crescut şi mulţi vor lua slujbe lăsate tradiţional pentru migranţi. În al doilea rând pentru că salariile tind să scadă pe fondul unei cereri mici pe piaţa forţei de muncă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG