Linkuri accesibilitate

Iluminatul nocturn ca indicator al nivelului de trai

În unele ţări, datele statistice despre performanţa economiei pot fi inconsistente, nesigure sau lipsesc cu totul. Un nou studiu sugerează o cale diferită pentru a măsura creşterea sau declinul economic. Cum anume? Prin compararea imaginilor luminoase ale ţărilor cercetate, luate pe timp de noapte din satelit. Corespondenţii Europei Libere au stat de vorbă cu unul din autorii studiului, iar Alexandru Eftode ne spune ce au aflat.

Autorii studiului au pornit de la ipoteza că o ţară este cu atât mai bogată cu cât este mai puternic iluminată pe timp de noapte. Înarmaţi cu această idee, trei cercetători de la Brown University în Statele Unite, între ei şi profesorul David Weil, au decis să compare luminile pe timp de noapte în mai multe ţări fotografiate din satelit.

După cum explică profesorul Weil, pe măsură ce oamenii devin mai prosperi ei îşi permit să cheltuiască mai mult pentru iluminatul pe timp de noapte. Ei au nevoie şi îşi pot permite o mai bună infrastructură pentru distribuţia electricităţii folosită nu numai pentru becul electric din propriile case, pentru televizoare şi alt aparataj, ci şi la iluminatul străzilor. Ei devin mai activi pe timp de noapte, conduc pe timp de noapte. Aşa că, printr-o mulţime de căi diferite, ţările lor devin mai luminoase, în sensul direct al cuvântului, iar acesta este şi un indicator al nivelului de trai într-o ţară sau alta.

Măsura tradiţională a performanţei unei economii este Produsul Intern Brut, adică valoarea totală a bunurilor şi serviciilor produse într-o ţară în decurs de un an. Dar în unele cazuri, ea este greu de măsurat. Fie că ţările nu dispun de o infrastructură destul de dezvoltată pentru acumularea datelor, fie că există o mulţime de activităţi „neoficiale”, care nu ajung în statistici. Măsuratul cantităţii de lumină emisă de o ţară noaptea prezintă un tablou mai real, cred autorii studiului.

Ei au comparat, de pildă, petele luminoase ale ţărilor din Estul Europei la un interval de zece ani. Intensitatea luminii a crescut dramatic în Ungaria, Polonia şi România între 1992 şi 2002, reflectînd fidel creşterea veniturilor în aceste ţări. În aceeaşi perioadă, strălucirea Moldovei şi Ucrainei a pălit simţitor, în ambele ţări înregistrîndu-se şi o scădere a veniturilor populaţiei.

Datele acumulate de profesorul Weil după observarea, în aceeaşi perioadă, a 40 de ţări cu un Produs Intern Brut mic sugerează că în realitate creşterea economică în unele ţări a fost mai mică decât cea reflectată în datele statistice.

Este cazul Republicii Belarus, de pildă, unde Produsul Intern Brut a crescut oficial cu 1,6 la sută pe an, dar intensitatea luminii emanate de această ţară a crescut cu numai 0,6 la sută. La capătul celălalt, în Tajikistan economia ar fi dus-o, potrivit indicatorilor luminoşi, mai bine decât o arată datele statistice.

Această metodă de măsurare nu este absolut nouă pentru cei care se ocupă de istoria economiei. Unii au folosit metoda numărării scrisorilor pe cap de locuitor trimise timp de un an în imperiul Austro-Ungar. Alţii au măsurat scheletele antice pentru a-şi face o închipuire despre nivelul de trai în antichitate.

Metoda profesorului Weil este mai eficace. Măsurătorile se pot face mai rapid şi nu numai la nivelul unei ţări, dar şi la nivelul comunităţilor de mici dimensiuni. “Ea nu va înlocui metodele standard de măsurare a PIB-ului, spune profesorul, dar este un instrument suplimentar pentru verificarea şi îmbunătăţirea datelor obţinute pe cale tradiţională".

Iar acolo unde datele statistice lipsesc cu desăvârşire, măsurarea petelor luminoase poate fi şi singura pentru a întocmi tabloul economic al unei ţări.
XS
SM
MD
LG