Linkuri accesibilitate

Timpul: „Onoarea Curţii, butoiul de pulbere şi Dumitru Pulbere”

Ziarul TIMPUL titrează că hotărârea Curţii Constituţionale de astăzi va fi un semnal şi pentru organismele internaţionale. Ex-deputatul Gheorghe Susarenco, fost judecător al Curţii, este de părere că decizia Parlamentului este perfect legală şi se încadrează în limitele Constituţiei. Susarenco face referire la un caz similar, examinat de Curte în 1999, când deputatul Valeriu Matei a contestat hotărârea Parlamentului de atunci, prin care a fost demis din funcţia de vicepreşedinte al Legislativului. Atunci, Curtea a decis să nu accepte spre examinare sesizarea, motivând că hotărârea respectivă, de altfel ca şi decizia de numire a lui Mihai Ghimpu în funcţia de spicher, nu poate fi examinată deoarece în competenţa Curţii intră numai examinarea problemelor de drept.

În Comentariul TIMPULUI, jurnalistul Arcadie Gherasim scrie că azi, deputaţii comunişti s-ar teme nu de verdictul Curţii Constituţionale, ci de discuţiile din parlament despre rectificarea bugetului pentru anul curent. Or, anume analiza factorilor care au adus practic Moldova în pragul falimentului ca stat, opinează Gherasim, va scoate în evidenţă întreaga inconsistenţă şi incompetenţă a guvernării comuniste de a gestiona economia unei ţări est-europene.

Alte tilturi din numărul de azi din TIMPUL ar fi: „Onoarea Curţii, butoiul de pulbere şi Dumitru Pulbere” un editorial oferit de Constantin Tănase, sau „Român şi Unionist”un comentariu de Tatiana Corai.

La acelaşi subiect este şi editorialul lui Nicolae Negru din Jurnal de Chişinău, întitulat “Îmblânzirea românofobilor “, cu referire la afirmaţiile spiker-ului Mihai Ghimpu că ar fi român şi unionist. Nicolae Negru scrie că deşi Mihai Ghimpu nu a pledat în alegeri nici pentru suprimarea independenţei RM, nici pentru prigonirea limbii ruse sau a culturii ruse, panica şi agitaţia din tabăra prorusă în legătură cu alegerea sa în funcţia de preşedinte al Parlamentului este mai mare decât cea din tabăra unionistă în legătură cu alegerea lui Voronin, în 2001, în funcţia de preşedinte a RM, când acesta promitea unirea cu Rusia şi Belarus.

La circa o săptămână de la plasarea pe internet a materialului video în care era incendiat drapelul românesc, arborat la spitalul clinic nr. 4 din Chişinău, Procuratura sectorului Râşcani a pornit urmărire penală pe acest caz. Ziariştii de la Jurnal de Chişinău au demarat o proprie anchetă încercând să afle cine este făptaşul.

Verdictul Curţii Constituţionale este aşteptat şi de mediile străine. Bunăoară, ziarul VREMIA scrie că Partidul Comuniştilor nu se lasă bătut, şi că viitorul Moldovei este acum în mânile Curţii.
XS
SM
MD
LG