Linkuri accesibilitate

Congresul american îşi reia activitatea după vacanţa de vară


 Preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi

Sondajele de opinie indică o scădere a popularităţii legislatorilor

Cind Congresul va reveni in sesiune astazi, supravietuirea politica va fi prioritatea multor membrii democrati. Sondajele de opinie arata ca populatia este deceptionata de prestatia forului legislativ, condus de democrati. Ori chiar daca marile dezbateri cu privire la sistemul de ingrijire a sanatatii, incalzirea globala, razboaiele din Irak si Afganistan vor domina agenda publica, multi deputati si senatori, democrati si republicani sint cu un ochi la alegerile din noiembrie 2010.

In conditiile in care doar o treime din electorat aproba performanta Congresului, istoria arata ca la aceste alegeri, partidul de guvernamint ar putea pierde teren. In Camera Reprezentantilor, democratii au 256 de locuri, fata de 178 republicani. In Senat, ei au acum 60 de voturi—ceea ce le ofera marja necesara pentru a adopta legi controversate—dar, dupa toate probabilitatile, vor pierde citeva locuri. Observatorii cred ca alegerile de anul viitor vor depinde de situatia economica, adica daca economia americana va depasi perioada de recesiune. Fostul lider al Comitetului Partidului Democrat, Howard Dean si-a avertizat colegii ca daca vor sa-si mareasca sansele trebuie sa adopte reforma sistemului de ingrijire a sanatatii. El a spus ca experienta ii spune ca daca democratii nu se foloseasc de majoritatile comfortabile pentru a-si promova programul, le vor pierde.

Presedintele Obama a avut cele mai mari probleme cu un grup de 50 de deputati din propriul partid, care provin din circumscriptii conservatoare. Acestia sint sceptici in legatura cu solutiile de reformare a sistemului medical, promovate de stinga americana. In plus, imediat dupa vacanta parlamentara pe mesele deputatilor si senatorilor stau proiecte de alocari bugetare, care prezinta riscuri. Democratii sint sensibili la criticile ca deficitul bugetar atinge nivele periculoase pentru generatiile viitoare.

Pe plan extern, daca Obama cere suplimentarea efectivelor militare, va avea de infruntat stinga din propriul partid. Fapt este insa ca popularitatea Congresului nu se poate redresa pina cind economia nu isi revine. Cit timp va lua asta – e o intrebare care nu are un raspuns sigur.
XS
SM
MD
LG