Linkuri accesibilitate

Iar pînă la anticipate va fi o perioadă de dualitate a puterii - opiniile lui Anatol Plugaru

ANATOL PLUGARU: Dualitatea puterii inseamna ca 53 de deputati care au constituit AIE vor detine puterea legislativa, dar nu in deplina masura. Iar puterea executive va ramane in mainile formatiunii care guverneaza si pana acum.

VALENTINA URSU: Adica a Partidului Comunistilor .

ANATOL PLUGARU: Da, pentru ca sunt convins ca nu este tocmai legala, constitutionala idea privind asigurarea in cazul plecarii domnului Voronin de la presedintie,care demult nu mai este sef al statului .

VALENTINA URSU: Anterior ati declarat ca el chiar a uzurpat puterea in stat.

ANATOL PLUGARU: Da, intocmai asa si este. Dupa mine, avem vacanta functiei. Si in legatura cu expirarea termenului trebuie ales un nou presedinte. Si asta e clar stipulat in constitutie. Si in cazul asta e imposibil sa aduci liniste si pace, sa formezi guvernarea fara o colaborare cu comunistii. Iata de ce pretind si ei la o functie suprema. Iar in cazul cand sunt ignorati, cu totul ignorati, lor nu le ramane decat sa se impotriveasca. Categoric este nevoie de refuzat la aceasta tactica sau strategie, de ignorare a comunistilor. Dar tara trebuie guvernata. In cazul in care se pune problema fara comunisti, atunci guvernarea fara ei ar putea fi una ireala.

VALENTINA URSU: Bine, dar comunistii s-ar putea afla intr-o opozitie constructiva, asa cum au declarat chiar ei?

ANATOL PLUGARU: Da, dar ei mai spun ca au si comunistii numarul de voturi din partea alegatorilor comparabil cu cel care l-au acumulat cele 4 partide anticomuniste. Iata de ce comunistii sunt in drept sa ceara o functie inalta in stat. Alta treaba e daca o vor obtine. Dar dreptul il au, pentru ca au acces in parlament acumuland sufragiile a 700 mii de alegatori. Sa admitem ca maine, Curtea Constitutionala decide neconstitutionalitatea alegerii domnului Mihai Ghimpu in functia de presedinte al Parlamentului.

VALENTINA URSU: Se va mai propune inca odata candidatura lui la vot si deputatii din cele 4 partide democrat-liberale il voteaza cu 53 de mandate, asta ar putea sa se intample.

ANATOL PLUGARU: Da, ar putea fi si aceasta varianta. Din punctual meu de vedere Ghimpu este ales absolut legal. Dar sa asteptam decizia onoratei Curti Constitutionale. Ne putem astepta si la un verdict imprevizibil. Si atunci se ia totul de la inceput. Dar cine mai e sigur ca fiind pusa inca odata la vot candidatura sa dar si o alta candidatura a comunistilor, situatia se va repeta? Iata in cazul daca se pune la vot secret candidaturile ambelor tabere, atunci se va constata viabilitatea AIE. Se va demonstra temeinicia aliantei si se va constata fragilitatea fractiunii comunistilor. Dar din cate se observa, pare-se ambele tabere, fara a declara public, au decis ca merg la anticipate si pana la alegeri anticipate va fi o perioada de dualitate a puterii.
XS
SM
MD
LG