Linkuri accesibilitate

O mineriadă media ca la carte


Oxford Analytica despre tabloidizarea instituţiilor mass media din România

Adevarul si Gardianul scriu astazi ca pozitia lui Vladimir Voronin la conducerea Partidului Comunistilor este serios amenintata. “Comunistii vor sa scape de Voronin” – este titlul din Adevarul si aici este citat Petru Bogatu, cu o interventie televizata. Analistul a afirmat - si ziarul preia pentru cititorii sai romani – ca persoane din interiorul PCRM au avut grija sa informeze rapid presa straina despre intentia lui Voronin de a demisiona de la conducerea statului, tocmai pentru ca acesta sa nu mai poata da inapoi. Gardianul aduce aceeasi informatie, dar o intemeiaza pe cele spuse de Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului de la Chisinau: desi unionist si vorbitor de limba romana, politicianul se va conforma programului partidului sau, care nu are drept obiectiv unirea Moldovei cu Romania, ci lichidarea saraciei si integrarea in Uniunea Europeana. Or al doilea punct prevede pastrarea statalitatii Republicii Moldova.
Un raport realizat de Oxford Analytica a criticat sever saptamana trecuta presa din Romania. In Evenimentul zilei de azi, Mircea Mihaies spune ca nici nu era nevoie de think tank-ul britanic pentru o asemenea concluzie, e destul sa te uiti la televizor, unde patronii de presa au “otevizat” – adica tabloidizat, dupa modelul canalului OTV – toate programele. “Mogulii s-au aliniat precum planetele si o ducem intr-o mineriada media ca la carte” – scrie Mihaies, care face urmatorul rationament: daca acum tinta este una singura, Traian Basescu si candidatura sa la prezidentialele din noiembrie, ce se va intampla dupa? pe cine vor insulta, acuza, tavali prin noroaie? Vor pune mana pe arme pentru a-i lichida fizic pe cei pe care-i executa azi doar mediatic? “In urma cu cativa ani, - aici citez - “as fi râs ca de-un banc macabru. Astazi, sclipirea animalica din priviri, pe care nici nu se mai obosesc s-o ascunda, imi sugereaza ca ideea nu e cu totul implauzibila” – incheie Mircea Mihaies.

In editia de sambata a acelauiasi cotidian, Evenimentul zilei, Mircea Marian formuleaza miza analizei realizate de Oxford Analytica: indepartarea de la urne, prin scarba de politica, a celor care sunt cat de cat scoliti si gandesc. Cativa oameni foarte bogati sunt pe cale să puna mana pe Romania. Cu un singur cuvant, ar fi vorba de plutocratie.
XS
SM
MD
LG